Kultúra

Miért forrnak ma is az indulatok, ha egy romkomban a középkorú nő fiatal férfival kavar?

Prime Video
Prime Video
Az Anne Hathaway és Nicholas Galitzine főszereplésével készített A rólad alkotott kép már a bemutató előtt élénk érdeklődést váltott ki a témája miatt: egy negyven körüli nő jön össze benne egy huszonnégy éves férfival. Milyen hagyományai vannak a romantikus vígjátékokban a nagy korkülönbségű pároknak, és tényleg megütköznek-e ma is a nézők egy ilyen szokatlan szerelmespár történetén? Miért konzervatívabb A rólad alkotott kép, mint az alapjául szolgáló regény?

Ennek a romantikus filmnek az előzetesét nézték meg a legtöbbször a világ összes streamingpremierje közül

írtuk márciusban, amikor napvilágot látott A rólad alkotott kép első trailere. Az eredetiben The Idea of You című romantikus vígjáték a Prime Video legfontosabb tavaszi premierje volt, de ennyire felfokozott várakozásokra talán a streamingszolgáltató részéről sem számítottak.

Különösen úgy, hogy A rólad alkotott kép visszafogott költségvetésű, voltaképpen csendes produkciónak mondható. Messze nincs olyan nagyszabású, mint a Netflix nagy nyári vagy ünnepi bemutatói, amelyekben húszmillió dollárokért szerződtetett sztárok (például Dwayne Johnson, Ryan Gosling és Gal Gadot) teszik kockára a karrierjüket. És biztosan nem áll mögötte olyan elkötelezett rajongótábor, mint a menetrendszerűen érkező Marvel- és Star Wars-sorozatok mögött.

Prime Video

A rólad alkotott kép előzetesét mégis több mint 125 millióan nézték meg különféle közösségi oldalakon az első napokban a WaveMetrix statisztikai oldal számításai szerint, ami rekordot jelent a streamingpremierek között. Májusban aztán a filmet is bemutatták. A film utóélete szempontjából a kritikusok visszafogott lelkesedésénél fontosabb, hogy az internetezők, akik az előzetest is úgy felkapták, mennyire élénk eszmecserébe bonyolódnak a teljes film ismeretében.

Nem meglepő módon a leghevesebb reakciókat nem a film – amúgy szerintünk erős közepes – színvonala váltotta ki, hanem a történet központi témájának ábrázolása. Ez nem más, mint a középkorú nő és a fiatal férfi szerelme, ami a közösségi médiában fellángoló indulatok alapján mind a mai napig megosztja a közönséget.

Holott A rólad alkotott kép Michael Showalter rendezte filmváltozata tompítja is az eredeti történetben szereplő korkülönbséget. Robinne Lee magyarul is olvasható könyvében, a reptéri könyvesboltokban precízen kihelyezett, romantikus bestsellerek e jellegzetes darabjában a Los Angeles-i művészeti galériát vezető, harminckilenc éves Solène jön össze egy húszéves popsztárral, Hayesszel, akit a szerző leginkább a One Direction egykori tagjáról, Harry Stylesról mintázhatott. A filmadaptációban Solène negyven, Hayes viszont huszonnégy éves. Az utóbbi változtatás kulcsfontosságú: egy húszéves fiú szinte még gyerek, míg egy huszonnégy évesről már el lehet hinni, hogy valamelyest megkomolyodott, önállóan éli az életét, képes felelősséget vállalni a döntéseiért.

Prime Video

Hogyan igyekszik közelebb hozni Showalter változata ezt a történetet a nagyközönséghez, és melyek azok a mélyen berögzült, hollywoodi hagyományok, amelyeket ma is csak módjával lehet kikezdeni a romantikus vígjáték műfajában? Miért tűnik egy szerelmi történet rögtön kritikus szelleműnek, ha a szerelmesek között nagy a korkülönbség, és megváltozott-e ez napjaink Hollywoodjában, ahol a nemrég még temetett romantikus komédiák éppen újra magukra találnak?

Annyira fiatal fiút azért nem vállaltak be

A rólad alkotott kép elvált hősnője tinédzser lányát kíséri el a Coachella fesztiválra. Ott a nyilvános vécé helyett véletlenül az egyik fellépő lakókocsijába nyit be, így ismerkedik meg Hayesszel, az August Moon nevű fiúbanda énekesével. Szó szót követ, és másnap a fiatal popsztár már Solène galériájában nézelődik. Úgy tesz, mintha a műalkotások érdekelnék, de valójában a nő miatt jött.

Így kezdődik Lee regénye és Showalter filmje, a folytatásban pedig el kell fogadnunk, hogy a földkerekség egyik legünnepeltebb, körülrajongott, huszonéves celebritása éppen egy negyven körüli nőbe lesz szerelmes. A szerelem már csak olyan, hogy ez is benne van a pakliban, Showalter filmjének viszont meg kell küzdenie azzal a problémával, hogyan ábrázolható ez a viszony. Anne Hathawayre bízták Solène szerepét, aki korban illik is a karakterhez – negyvenegy éves –, de nyilvánvalóan hollywoodi sztárnak látszik, nem pedig hétköznapi nőnek. Óvakodva idézünk internetes mémeket érveink alátámasztására, de ennél a témánál megkerülhetetlen, hogy a közösségi oldalakra hivatkozzunk. Az X egyik twitterezője hívta fel rá a figyelmet, hogy Hollywood 2001-ben arról akart meggyőzni minket, Anne Hathaway csúnya (a Neveletlen hercegnőben), 2006-ban arról, hogy a színésznő kövér (Az ördög Pradát visel főhőseként), idén pedig arról, hogy öreg.

Hayes karakterét eközben a huszonkilenc éves, angol Nicholas Galitzine játssza, akit egyelőre kevés filmben láthattunk, de máris elkötelezett rajongótábort tudhat magáénak.

A férfihős életkorát tehát a film két lépésben közelíti Solène korához – a karaktert húszról huszonnégy évesre írják át, a szerepet pedig egy harminc körüli színész játssza –, ami önmagában is jól mutatja, hogy a fősodorban a mai napig nehezen veszik rá magukat a filmesek, hogy egy szerelmespár történetében bevállalják a jelentős korkülönbséget.

Legalábbis abban az esetben, ha a happy end felé kívánják kormányozni a sztorit.

Itt mutatkozik az újabb különbség a könyv és a filmadaptáció között.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik