Kultúra

Taylor Swift edinburghi koncertjeibe szó szerint beleremegett a föld

JEFF PACHOUD / AFP
JEFF PACHOUD / AFP

Taylor Swift a skót fővárosban kezdte az Eras Tour nagy-britanniai koncertsorozatát, három edinburghi koncertje mérhető földmozgást okozott.

A brit földtani intézet (British Geological Survey, BGS) csütörtöki beszámolója szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek „immár tudományosan is földrengetőnek számítanak”, mivel a zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométer távolságra is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott.

A BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a …Ready For It?, a Cruel Summer és a champagne problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghban és környékén.

Az intézet számításai alapján a múlt pénteki első koncertet kísérte a legnagyobb amplitúdójú kilengés: aznap este a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek. Szombaton 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó volt jelen. A szeizmikus mozgások intenzitása a …Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként 160 kilengéssel. A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy e szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki.

Taylor Swift tavaly márciusban kezdődött, öt földrészt érintő Eras turnéja a tervek szerint 152 fellépésből áll, és várhatóan több mint 2 milliárd dollár rekordbevételt hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik