Kultúra

Újabb öt évre Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Fotó: Ivándi Szabó Balázs
Fotó: Ivándi Szabó Balázs

Újabb öt évre Baán László eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter – írja az MTI.

Baán jelenlegi megbízatása 2024. november 30-án lejár, kinevezése azonban annak fényében kevéssé meglepő, hogy az áprilisban kiírt pályázaton egyedüli jelentkezőként indult a vezetői posztért.

Csák János a Szépművészeti Múzeumban tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bizottság döntését elfogadva a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatója nyerte meg a pályázatot, és Baán december 1-jétől 2029. december 1-jéig folytathatja „az eltelt 20 év kiváló munkáját”.

Baán László kiemelte: az a teljesítmény, amely eddig létrejött, egy fantasztikus csapat eredménye, az eddigi munkát szeretnék tovább folytatni.

Több száz éves európai kultúránkat sok minden támadja és tünteti el. A mi dolgunk az, hogy megvédjük ezt az örökséget

– mondta a főigazgató.

Baán az első Orbán-kormányban a kulturális tárca államtitkára volt, nemrég egy interjúban beszélt arról, hogy a kulturális térben évszázadok óta zajlanak pozícióharcok, melyeknek mindig voltak aktuális nyertesei és vesztesei, de ezek egyetlen országot sem őrölnek fel, csupán látleletet nyújtanak egyéb társadalmi-politikai folyamatokról. A jelenlegi nyugati liberális politikai fősodor szerinte szinte teljes egészében azonosul az újbaloldali ideológiával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik