Belföld

Baán László: Orbán nem szellemekkel hadakozik

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az igazi kultúrharcot nem a kormány, hanem az újbaloldal folytatja – állítja Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a hvg.hu-nak adott interjújában.

Baán szerint a kulturális térben évszázadok óta zajlanak pozícióharcok, melyeknek mindig voltak aktuális nyertesei és vesztesei, de nem őrölnek fel egyetlen országot sem, csupán látleletet nyújtanak egyéb társadalmi-politikai folyamatokról. A jelenlegi nyugati liberális politikai fősodor pedig szinte teljes egészében azonosul az újbaloldali ideológiával  tette hozzá.

Idehaza a politikai színtéren még nem nyert érdemi teret, szervezetileg egyelőre nem identifikálható a progresszív újbaloldal, a woke, de nem fog határellenőrzésre bejelentkezni

– fogalmazott. Baán László. Hozzátette: ha Orbán Viktor „szellemekkel hadakozna, nem lenne negyedik kétharmada. Teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz a politikai térképnek a középtől balra eső szereplőit és szellemi holdudvarát nevezi balliberálisnak.”

A múzeumigazgató szerint – aki az első Orbán-kormányban a kulturális tárca államtitkára volt – a magyar kormányfő évek óta az európai színtéren politizál, európai kontextusban fogalmaz meg üzeneteket. Amikor „a miniszterelnök szinte egyedül lép fel egy adott témában valamilyen markáns, az aktuális többségitől eltérő állásponttal, hogy Orbán Viktornak nem igaza van, hanem igaza lesz. Ez igencsak bebizonyosodott akár migránsügyben, de az orosz-ukrán háború esetében is” – mondta a hvg.hu-nak a főigazgató.

Az interjúban Baán László beszámolt a 10 éves Liget-projekt aktuális állapotáról, elmondta, mit gondol Karácsony Gergely kommunikációjáról a projekttel kapcsolatban, illetve értékelte a Várban zajló rekonstrukciókat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik