Kultúra

Egész Európából könyvritkaságokat lopó grúz bandára csaptak le

Wojtek Radwanski / AFP
Wojtek Radwanski / AFP

A rendőrség letartóztatott kilenc grúz állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy kifinomult bűnözői akció keretében értékes antik könyveket – köztük egy eredeti Puskin-kéziratot – loptak el nemzeti könyvtárakból Európa-szerte. A 19. századi orosz nyelvű irodalmat tartalmazó polcokat két éven át több országban is feldúlták, és hamisítványokkal cserélték ki – derült ki az Europol, az EU rendőrségi ügynökségének csütörtöki közleményéből.

A Varsói Egyetem, amely a célpontok között volt, tavaly jelentette Puskin és Gogol műveinek első kiadásainak ellopását. Az Europol szerint a gyanúsítottak állítólag néha akadémikusnak adták ki magukat, hogy hozzáférjenek a könyvekhez, és „kiemelkedő minőségű” hamisítványokat készítsenek.

Az olvasótermekben „aprólékosan megvizsgálták a könyveket és lefényképezték őket, mielőtt visszaadta volna őket” – hogy aztán napokkal, hetekkel vagy hónapokkal később visszatérjenek, és szinte tökéletes másolatokkal cseréljék ki őket. Más esetekben egyszerűen csak megfigyelték a nemzeti könyvtárak gyűjteményét, eldöntötték, hogy mi az érdekes, majd később betörtek és ellopták a könyveket – mondta a rendőrség.

„A feltételezések szerint a bűnözői csoport összesen legalább 170 könyv ellopásáért felelős, ami mintegy 2,5 millió euró [2,1 millió font] anyagi kárt és a társadalomnak mérhetetlen vagyoni hátrányt okoz” – közölte az Europol, amely koordinálta a több mint száz rendőr részvételével zajló műveletet, akik több országban 27 ingatlan átkutatását végezték el. Az ellopott műtárgyak egy részét szentpétervári és moszkvai aukciós házakon keresztül adták el, ami „gyakorlatilag visszaszerezhetetlenné tette azokat” – tette hozzá az Europol.

Szerdán négy gyanúsítottat tartóztattak le Grúziában, további három személyt pedig korábban Észtországban, Franciaországban és Litvániában vettek őrizetbe. További két grúz állampolgár Franciaországban áll bírósági felügyelet alatt azóta, hogy 2023 novemberében a brüsszeli repülőtéren elfogták őket. A nemzetközi akcióra azt követően került sor, hogy a francia hatóságok értesítették az Europolt a könyvtáraikban keletkezett veszteségekről. Ezután kiderült, hogy más országok is regisztráltak ritka könyvek elvesztését, és Franciaországban, Grúziában, Litvániában, Lengyelországban és Svájcban is akciót indítottak a tolvajok elfogására.

Az Europol szerint a banda legalább 170 könyv ellopásáért felelős. Az akció részeként a rendőrség több mint 150 könyvet foglalt le, amelyek származását most vizsgálják. A könyveket 2022-ben és 2023-ban lopták el nemzeti és történelmi könyvtárakból Franciaországban, Németországban, Csehországban, Észtországban, Finnországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Svájcban, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik