Kultúra ismeretlen budapest

Állva maradt ugyan a kiradírozott Közvágóhíd víztornya, de kérdés, mire lehet majd használni

Árva Péter / Facebook
Árva Péter / Facebook
A kerületnek egyelőre nincs ötlete.

Hét éve, 2017 őszén kiderült: gazdát cserélt a Nemzeti Színháztól, illetve a Művészetek Palotájáról mindössze néhány lépésnyire álló egykori Közvágóhíd, ami közel százötven éven át játszott fontos szerepet Budapest élelmezésében.

A török milliárdos, Adnan Polat érdekeltségébe került területtel kapcsolatban a befektetőnek határozott elképzelése volt: úgy érezte, hogy a a XIX. és XX. század legkülönbözőbb évtizedeiben született épületeket néhány kivételtől eltekintve – ez a víztornyot, a kapuzatot, illetve a főbejárat melletti egykori báltermet jelenti – el kell törölni, helyükre pedig számtalan lakást, üzlethelyiséget, irodateret, szállodát, valamint egy közel kétezer férőhelyes mélygarázs-labirintust kell építeni.

A projekt szinte azonnal elindult, így a koronavírus-járvány kitörése után alig néhány hónappal, 2020 őszén már csak egy sivár pusztaság terült el a forgalmas Soroksári út, illetve az egymás mellett sorakozó kortárs társasházak között. A miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló befektető azóta rengeteget haladt előre az építéssel, 2022 végére pedig a kapuépület felújítása is elkészült,

a víztorony helyzete azonban azóta is megoldatlan

– derül ki a ferencvárosi ellenzéki képviselők egyike, Árva Péter Facebook-posztjából, aki arról írt, hogy az építmény

a tervek szerint felújítás után visszakerül a kerülethez,

arról azonban

egyelőre ötletelés folyik, hogy mi is legyen a falai között.

Ez egyrészt jót jelent, hiszen a korábbi várakozásokkal ellentétben nem egy lakást erőszakolnak a felső szintre, másrészt azonban rosszat, hiszen a torony állapotát jól láthatóan mielőbb stabilizálni kell, valamint célt adni neki, hogy ne csak felesleges díszletként álldogáljon a terület közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik