Kultúra ismeretlen budapest

Felújítják a húsz év után visszaszerzett Király utcai műemlékházak homlokzatát

Google Street View
Google Street View
A hármast korábban a lebontás réme fenyegette, most azonban két évtized után újra az Önkormányzat birtokába jutottak.

Két évtizednyi harc után Erzsébetváros Önkormányzata nemrég visszaszerezte a Király utca 25-27-29. számú, műemléki védettségű lakóházakat, amiket az elmúlt években a teljes lebontás, illetve egy szállodaóriással való helyettesítés réme fenyegette.

A szövevényes ügy lezárásával a kerület vezetése előtt megszületett a lehetőség, hogy az első magyarországi mozgóképvetítésnek, illetve az Első Magyar Tűzzománc Jelvénygyár hat évtizedének is tanújává vált rossz állapotú, részben lakatlan házakat megmentsék az utókornak, ennek tervei pedig lassan körvonalazódnak – írja Facebook-oldalán az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit (EVIN) Zrt.

A poszt szerint Erzsébetváros

egy komplex tömbrehabilitáció keretében tervezi újjáépíteni a házakat, ennek első lépését pedig az utcafronti homlokzatok helyreállítása jelenti majd.

A munkák tervezésének ütemezéséről, valamint részleteiről egyelőre nem esett szó, így csak remélhetjük, hogy az minél korábban következik be, és minél több eredeti elemet sikerül majd felhasználni, sőt, a Király utca 27. első emeleti középerkélyén láható cikornyás, az egykor a kapu mögött működő fogadóra emlékeztető ZUR STADT PEST (Pest városához) felirat is visszanyeri a régi fényét.

Google Street View

A poszt teljes hosszában itt olvasható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik