Kultúra ismeretlen budapest

Egy lépéssel közelebb került a megmaradáshoz a Király utca műemléképülete

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A Törvényszék megsemmisített egy korábbi miniszterelnökségi döntést.

A Király utca 25-27-29. számú házak ügye immár több mint húsz éve rendezetlen, az egy-két lakást leszámítva ma már teljesen üresen álló önkormányzati ingatlanokra ingatlanbefektetők jelentkeztek be, akik a lebontás után méretes lakóház vagy szálloda építésében gondolkodtak.

A fordulatos ügy a legutóbbi önkormányzati választások előtt került újra a figyelem középpontjába, a VII. kerület előző vezetése ugyanis olyan rövid idővel vállalta az egyébként műemléki védettséget élvező ingatlanok átadását, ami alatt lehetetlen volt a még ott lévő lakókkal megállapodni, majd elköltöztetni őket, és elvégezni a különböző adminisztratív teendőket.

A jogtalan szerződés miatt már a választások előtt milliós kár érte az önkormányzatot, erről azonban a jelenlegi vezetés csak késve értesült, az ügylet ugyanis nem szerepelt a választást követő átadás-átvételben, így mire a választások után értesültek az ügyről,

a kötbér már megközelítette a felkínált 2,6 milliárdos vételárat, a Sunbelt Property Kft. tehát kis híján ingyen kaphatta volna meg az ingatlant.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Erzsébetváros emiatt perbe került a vásárolni vágyó Sunbelt Propertyvel, illetve a Sunbelt Garden Kft.-vel – írja Erzsébetváros hivatalos honlapja, ami az azóta történteket is röviden összefoglalja.

Az írás szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2019. december 4-i döntésével ellenezte annak eladását, hiszen ha a szomszédos épületekkel együtt egy kézbe kerül,

valószínűvé válik, hogy olyan, jelentős beavatkozás történik bennük, ami a védett értékek eltűnésével jár.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ezt a döntést írta felül a Sunbelt Property 2021. augusztus 31-én leadott újabb kérelmére még ugyanazon a napon leadott pozitív válasz, ami ellen a VII. kerület fellebbezett. A témában a Törvényszék most hozott ítéletet, ami szerint

Gulyás Gergely jogszerűségi hibát ejtett, így az adásvételhez hozzájáruló döntése semmissé vált.

A jól láthatóan felújításra szoruló ház, illetve szomszédai ezzel még nem menekültek meg a lebontás veszélyétől, az ítélet azonban nyilvánvalóan az egészségesebb irányba billenti el a mérleg nyelvét.

A téma korábbi fejleményeit hosszú cikkben, itt foglaltuk össze.

Kapcsolódó
Nem kapták meg a Király utcai bérházakat, tízmilliárdos kötbért követelnek a VII. kerülettől
A vevőjelöltek olyan szerződést kaptak tavaly, aminek a teljesítése csődbe viheti az immár ellenzéki vezetésű önkormányzatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik