Gazdaság

Nem kapták meg a Király utcai bérházakat, tízmilliárdos kötbért követelnek a VII. kerülettől

9 milliárd 737 millió forintos kötbérköveteléssel jelentkezett két ingatlancég az erzsébetvárosi önkormányzatnál. Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégek arra hivatkoznak, hogy 2019 júliusában, vagyis az előző, fideszes polgármester idején ingatlan-adásvételi szerződést módosító megállapodást kötöttek az önkormányzattal három Király utcai bérház és a velük szomszédos játszótérre, de az elmúlt egy évben nem történt meg az ingatlanok átadása. A történet még a Hunvald-korszakban kezdődött.

A Király utca 25., 27. és 29. szám alatti házak zavaros, több mint másfél évtizede húzódó eladási ügye azt követően vett újabb fordulatot, hogy Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester november 4-én egy Facebook-videóban bejelentette, hamarosan elkezdi nyilvánosságra hozni a tavalyi önkormányzati választás óta a Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda bevonásával feltárt „ingatlanpanamákat”. Csütörtökön, a DK-s politikus videójának megjelenése után egy nappal két cég megbízásából 417 millió forintot vett le egy végrehajtó a kerület számlájáról.

A Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. és a Sunbelt Garden Ingatlanforgalmazó Kft. közjegyzői okiratban hivatkozott arra, hogy a kötbérkövetelésekre a VII. kerületi önkormányzat ingatlangazdálkodási cégével, az EVIN Zrt.-vel 2019. június 23.-án létrejött megállapodás szolgáltat alapot.

Az okiratban leírtak szerint a követelés úgy állt össze, hogy tizenegy különféle jogcímen kértek kötbért. Az önkormányzat olyan rövid határidőkre vállalta ugyanis az adminisztrációs intézkedések lebonyolítását, hogy azok egy része már a tavaly őszi önkormányzati választás előtt lejárt. Emiatt a cégek szerint 4 milliárd forintot meghaladó összeg jár nekik csak azért, mert az 53 lakó bérleti jogviszonyának megszüntetéséről 380 naptári napig nem kapták meg a hivatalos értesítést. De súlyos összeget számoltak fel azért is, mert a műemlékvédelem alatt álló Király utca 27. eladásához nem járult hozzá a műemlékvédelemért felelős Miniszterelnökség. Az akkor még a fideszes Vattamány Zsolt vezette önkormányzat ugyanis azt vállalta, hogy határidőre rendelkezik a szerződés megkötéséhez szükséges minden jogosítvánnyal.

Az összesen 9,7 milliárd forintos kötbér többszörösen meghaladja az ingatlanok vételárát. A felek tavaly 2,6 milliárdos árban állapodtak meg a három házért és egy játszótérért.

A megállapodásban azonban nem is az önkormányzat nagyvonalúsága a legfurcsább, hanem az, hogy az ügyletet egy Hunvald György egykori MSZP-polgármester idején megkötött, majd még Hunvald idején, 2008-ban fel is mondott szerződésre alapozták.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. eredetileg 2003-ban, a Sunbelt Garden 2005-ben nyert jogot a házak és a játszótér megvásárlására. A cégek akkoriban még Király 27. Kft., illetve Király Garden Kft. néven voltak bejegyezve, vezetőjük pedig a belső-erzsébetvárosi ingatlanügyek egyik főszereplője, Nagy György barátnője volt. Nagy évekig közvetített számos bérház, köztük a Király utcai egybefüggő tömb ügyében az önkormányzat és az esetleges befektetők között. A hatóságok 2008-ban őt és a barátnőjét vették elsőként őrizetbe a Király utcai ingatlanbizniszek miatt, ám az akkori sajtóértesülések szerint vádalkut kötöttek. Nem sokkal később Hunvald Györgyöt is előzetes letartóztatásba helyezték, Nagyék pedig szabadlábra kerültek.

A VII. kerületi képviselő-testület 2008-ban úgy döntött, hogy eláll az adásvételi szerződésektől, egy évvel később pedig levette a napirendről a három bérház eladását. A vevők a döntés miatt pert indítottak az erzsébetvárosi önkormányzat ellen. A 24.hu birtokába jutott 2019. májusi előterjesztés szerint az időközben új tulajdonosokhoz került Sunbelt-cégek jogerősen elvesztették a pereskedést. Az irat ennek ellenére leszögezi, hogy rendezni kell velük a „vitás helyzetet”.

Az önkormányzatban a pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság kapta meg a feladatot, hogy a vevők „feltételeinek figyelembe vételével” dolgozza ki az egyezségi ajánlatot. A képviselő-testület a 2019. május 29-i ülésén hagyta jóvá az előterjesztést. Az eljárás voltaképpen a másfél évtizeddel korábbi ügyleteket élesztette újra: a házak esetében a 2003. decemberi adásvételi szerződéseket módosították, a játszótér esetében pedig a 2005 márciusában létrejött adásvételi előszerződés és jogi megállapodás tervezetét hagyták jóvá.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a cégek jogi képviselője a kerületben lezajlott tavaly őszi hatalomváltás után egyszer találkozott az új ellenzéki polgármesterrel. Ő viszont eleve semmisnek tartotta a megállapodást, ezért nem teljesítette a benne foglaltakat. A kötbérköveteléseket tartalmazó közjegyzői okiratot szeptemberben kapta meg a polgármester, aki ezt követően beszélt a cégtulajdonosokkal is.

Niedermüllerék szerint a kerületet csődbe vinné, ha teljesítenék a Sunbelt-cégek számára a korábbi szerződés alapján kiszámolt követelést. Az önkormányzat ezért bírósághoz fordult, hogy állapítsa meg a szerződés semmisségét.

Érdekes mellékszála az eseményeknek, hogy miután a 417 milliós kötbér leemeléséről közzétették az első hírt, Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, a kerület korábbi alpolgármestere Niedermüllert vádolta meg hűtlen kezeléssel, és az M1 Híradóban azt állította, hogy „a kötbér leemelése egy olyan szerződés alapján történt, amelyet még 2003-ban, az úgynevezett Hunvald-korszakban kötöttek meg”, és amit a kerület előző kormánypárti vezetése tavaly „az erzsébetvárosi lakók érdekében” módosított, „így a Király utcai ingatlantömb fejlesztésével legalább kétmilliárd forintnyi vagyonhoz jutott volna az önkormányzat”.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik