Kultúra

Megvált az HBO A Fehér Lótusz Putyin által is kitüntetett „oroszpárti színészétől”, Miloš Bikovićtól

Kristina Nikishina / Getty Images
Kristina Nikishina / Getty Images
Szerinte lejárató kampányt folytattak ellene.

Néhány héttel ezelőtt az ukrán külügy kritikával illette az HBO Maxot: egy oroszpárti színészt castingoltak A Fehér Lótusz következő évadába. A szerb Miloš Biković 2021-ben kapott orosz állampolgárságot, és személyesen Vlagyimir Putyin tüntette ki az orosz művészet és kultúra népszerűsítéséért és az egyik legnagyobb kulturális díjban részesült – a Puskin-medált 2018-ban, a Kremlben adták át Bikovićnak.

2019-ben elmondása alapján nemzetbiztonsági okokból kitiltották a Ukrajnából. Kijev azt állítja, hogy műsorokat forgatott a Krím-félszigeten, és támogatta Oroszország folyamatban lévő invázióját Ukrajnában.

HBO, szerinted az rendben van, hogy egy olyan személlyel dolgozol, aki támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot?

olvashattuk az ukrán külügyminisztérium posztját.

A Deadline megírta, hogy pont került az ügy végére:

Bikovićtól megvált az HBO.

Ezáltal nem lesz része a sorozat harmadik évadának sem. A színész közleményben is reagált erre:

Megtiszteltetés volt számomra, hogy A Fehér Lótusz részese lehettem egy olyan tévésorozatban, amelyet nagyra becsülök, és olyan kollégákkal dolgozhattam együtt, akiket mélyen tisztelek. Részvételem azonban a művészet körén kívül eső okok miatt nem lehetséges, és nem hajlok meg semmilyen narratíva előtt, amely feddhetetlenségemet akarja veszélyeztetni.

Biković nyilatkozatában hozzáteszi, célzott kampányt indítottak ellene, amivel a művészi szabadság lényegét árnyékolják be.

Egy ilyen narratíva eredménye az abszurditás diadala és a művészet veresége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik