Kultúra

Ukrán külügy: „HBO, az rendben van, hogy olyannal dolgozol, aki támogatja a népirtást?”

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Oroszpárti színészt castingolt az HBO Max A Fehér Lótusz harmadik évadába, az ukrán külügyminisztérium kemény kritikával illette a streamingplatformot.

Az ukrán külügy kritikával illette az HBO Maxot: egy oroszpárti színészt castingoltak A Fehér Lótusz következő évadába. A szerb Miloš Biković 2021-ben kapott orosz állampolgárságot, és személyesen Vlagyimir Putyin tüntette ki az orosz művészet és kultúra népszerűsítéséért és az egyik legnagyobb kulturális díjban részesült – a Puskin-medált 2018-ban, a Kremlben adták át Bikovićnak. 2019-ben elmondása alapján nemzetbiztonsági okokból kitiltották a Ukrajnából. Kijev azt állítja, hogy műsorokat forgatott a Krím-félszigeten, és támogatta Oroszország folyamatban lévő invázióját Ukrajnában – írja a Guardian.

Az HBO bejelentését tiltakozás követte a közösségi médiában: „HBO, szerinted az rendben van, hogy egy olyan személlyel dolgozol, aki támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot?” – olvashatjuk az ukrán külügyminisztérium X (korábban Twitter) oldalán. A poszthoz videó is tartozik, amely az HBO fekete komédiájából és dokumentumfelvételekből áll, amiken Biković az orosz szellemiséget, kultúrát méltatja, vagy éppen „Szentséged” megszólítással illeti Putyint. Az HBO eddig nem reagált a posztra.

A Fehér Lótusz harmadik évada 2025-re várható, a forgatást most februárban, Thaiföldön kezdik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik