Kultúra

Máté Gábor a DK-s kedvezményekről: A mai napig nem hiszem el, hogy ez megtörtént

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Katona József Színház igazgatója beszélt a Gothár-ügy kezeléséről is.

A mai napig fölteszem magamnak a kérdést, hogyan történhetett ez meg

– mondja Máté Gábor az Indexnek adott interjúban az általa vezetett Katona József Színház ősszel kirobbant ügyével kapcsolatban: kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai kedvezményesen vásárolhattak jegyeket az előadásokra. Az ügyben fegyelmi eljárás indult, melynek nyomán november végén egy vezető beosztású dolgozót kirúgtak, ketten pedig figyelmeztetést kaptak.

Máté Gábor szerint az egyik fő baj a színház ellentmondásos kommunikációja volt (egy közleményben először tagadták, hogy bármi probléma lenne, majd mégis megindult a belső vizsgálat), valamint az, hogy a válaszok megszövegezésében jelentős részt vállaltak azok, akik korábban a hibát elkövették.

Kapkodás volt. Egyébként én akkor, a sajtó hozzánk intézett kérdéseiből szereztem tudomást erről az egészről. Hétvége volt, amikor a találkozási lehetőségeink korlátozottak a színházon belül. A legkellemetlenebb az volt, hogy nemhogy nem én döntöttem erről, még csak nem is tájékoztattak róla. Ez önmagában képtelen helyzet. A kommunikációs hiba úgy történt, hogy előbb válaszoltunk, minthogy megértettük volna, mi történt.

– mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a színház működésének az alapvetésében is benne van, hogy semmiféle párthoz nem tartoznak, és nem is támogatnak semmiféle pártot. Szerinte azok közül, akik a hibás döntést meghozták, legalább egy valakinek a fejében ez benne kellett volna, hogy legyen.

Máté Gábor úgy véli, az ügy önmagában nem lett volna ekkora horderejű, csak a DK kommunikációja miatt vált ilyenné. Az igazgató elmondása szerint novemberben váratlanul és teljesen leállt náluk a jegyvásárlás, aminek következtében némi pánik alakult ki a szervezésen belül.

Mi elküldtük azt, amit szoktunk sokaknak, a kedvezmény lehetőségét és az előadások ismertetőjét, a párt pedig úgy kommunikálta, mintha ez egy privilegizált helyzet lenne: mennyire megéri párttagnak lenni, mert azok még ilyen ajándékokat is kapnak. Ez került aztán nyilvánosságra. De nem az történt, ahogy próbálták beállítani, hogy az eladott házak százszázalékos jegyeit szállítottuk le 70-80 százalékra, hanem a nullát emeltük fel 70-80 százalékra. Ez mindenütt így van: ha valaki meghirdeti a kedvezményeket, az azt jelenti, hogy nincs eladva a ház.

Arra a kérdésre, hogy megfordult-e a fejében a lemondás, azt felelte, hogy gondolkodott rajta, van-e ebben jogos elvárás, de arra jutott, hogy nincs.

Mert akkor mindenért le kellene mondani, akkor is, ha a világosító elfelejt egy jelet beadni. Nem akartam, hogy igazuk legyen azoknak, akiknek az az érdekük, hogy a Katona ne működjön. Ez a munkatársaimról szól, nem rólam. Nemcsak én, de a gazdasági igazgatóm se tudott a dologról. Ha másnak nem, akkor neki kellett volna tudni, és rögtön leállította volna, vagy szól nekem, és együtt állítjuk le. Nem az én felelősségem, ha valaki valamit nem mond el nekem. Mindig vannak problémák, amiket orvosolni igyekszem, amiket nem az újságból tudok meg. Ostoba dolog, mondom, a mai napig nem hiszem el, hogy ez megtörtént.

Az interjúban emellett még szó esik Gothár Péter zaklatási botrányának kezeléséről, a színészek politikai szerepvállalásáról, illetve arról is, milyen volt Máté Gábor látogatása Csák Jánosnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik