Kultúra

Meghalt Göncziné Sztrizsák Tamara, aki Budapesten lakótelepeket, Kazahsztánban pedig várost tervezett

Magyar Építőművészek Szövetsége MÉSZ / AHA
Magyar Építőművészek Szövetsége MÉSZ / AHA
Nyolcvanhárom éves volt.

Elhunyt Göncziné Sztrizsák Tamara építészmérnök és településtervező – tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Építőművészek Szövetsége.

Az 1940-ben, Habarovszkban született mérnöknő általános és középiskoláit Tallinnban végezte, majd a Leningrádi Építőipari Műszaki Egyetem Városépítés karán magasépítész szakon szerzett diplomát.

Már egyetemi hallgatóként is sikereket ért el: tervezési gyakorlatán, a Leningrádi Várostervező Intézetben feladatul kapta egy éppen folyamatban lévő 20.000 lakosú város tervéhez alternatív javaslat készítését. Vázlatterve olyan sikert aratott, hogy kikérték az egyetemről, hogy be tudja fejezni a tervezést, így a mai Kazahsztánban megvalósult város végül is az ő tervei alapján épült fel. Diplomamunkáját – egy toronyház tervét – az Egyetem később a moszkvai diplomakiállításra is felterjesztette.

Az egyetem elvégzése után egy évig Tallinnban, a Vidéki Településtervezési Intézetben dolgozott, ahol különböző észt községek rendezési terveit készítette. 1966-ban férjével, Gönczi Lászlóval Magyarországra költözött, ahol a BUVÁTI-ban kezdett dolgozni. Különböző részletes rendezési terveket készített és férjével több tervpályázaton is részt vett.

A pár
Gazdagrét részletes rendezési tervezését is díjnyertes tervpályázatuk alapján nyerte el.Jelentős munkája Középső-Józsefváros részletes rendezési terve, melynek keleti része,

az Illés utca és a Szigony utca közötti szakasz azonnal megvalósult, nyugati része pedig hosszú évekkel később, Corvin sétány néven öltött formát.

Sztrizsák településrendezési terveit az igényesség, a gondosan felépített városépítészeti kompozíció és a magas színvonalú grafikai kidolgozottság jellemezte.

1978-ban férjével Algériába utazott, ahol három éven át az algériai Egészségügyi Minisztérium Tervező Intézetében dolgoztak. Ez idő alatt több jelentős létesítményt terveztek, melyek többsége meg is valósult.

Algériai kiküldetésük után a nő a VÁTI exporttervezési osztályára került, ahol férjével és az UVATERV munkatársaival az algériai Skikda város új, 120 ezer lakosra tervezett városrészének (Újváros) városrendezési és városépítészeti megalapozásán dolgoztak. Kidolgozták Skikda Újváros általános rendezési tervét, az Újváros I. ütemének általános és részletes rendezési tervét, valamint az első kilencszáz lakás beépítési tervét (1982-83).

Az algériai tervezést befejezve pályáját a BULAV kivitelező vállalat leányvállalatánál folytatta. Itt legjelentősebb munkája

a Budapest X. kerület Százados utcai lakópark részletes rendezési tervének elkészítése volt (1987).

1988-1992 között a Hungaroinvest Kft. létesítményi főmérnökeként dolgozott, ahol feladata építőipari fővállalkozási munkák végzése volt. 1991-ben nyolc hónapig a GEMO Paris franciaországi ingatlanfejlesztéssel és beruházásszervezéssel foglalkozó cégnél dolgozott. 1992-ben megbízást kapott a XII. kerületi önkormányzattól a Városrendezési Iroda megszervezésére. Az irodát két éven át vezette, majd nyugdíjba vonulásáig a Főváros Főépítészi Irodájának főtanácsosa volt.

1991-től férjével a közösen alapított Metropolis International Kft. ügyvezetőjeként több rendezési tervet, tanulmányterveket, valamint lakóépületek engedélyezési és kiviteli terveit készítette el.

Munkája mellett szabadidejében művészi szintű rajzokat, festményeket készített, melyeket már önálló kiállításokon is bemutatott.

A teljes poszt itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik