Kultúra ismeretlen budapest

Eltűnnek a modern bővítései, így visszakapja eredeti arcát egy csodás budai villa

ÉTDR
ÉTDR
Málnai Béla egyik színvonalas munkájának jövője így hosszú évtizedekre biztosítottá válik.

Ismeretlen Budapest sorozatunkban az esetek jó részében főként átalakításokról, bontásokról, vagy épp bontani vágyott, rossz állapotú köz- és magánépületekről mesélünk, néha azonban egy-egy pozitív változásról is hírt adunk: így van ez ma is, hiszen a hatósági építési adatbázis szerint október 2-án a Szemlőhegyi út egyik legszebb villájának tulajdonosai eljuttatták a Kormányhivatalhoz az otthonuk felújításához szükséges tervcsomagot.

Az egyelőre pozitív döntésre váró rajzokból egyértelműen kiderül, hogy a pince + földszint + egyemeletes, 32. számú házról

leválasztják az 1985-ben az északi oldalra ragasztott toldalékot, illetve a kilencvenes évek óta álló hátsókert felőli bővítést, visszaépítik az egykori terméskő lábazatot, majd visszaállítják a kommunista hatalomátvétel után öt lakásra darabolt épület egységét, így a jövőben csak egy lakás lesz benne.

A helyi védettséget egyelőre nem élvező villa a II. kerületi önkormányzat által 2021-ben készített értékvédelmi dokumentáció szerint

jó állapotú, az ablakok és ajtók körüli faragott díszei, fém ablakrácsai, kapuja, illetve kerítése pedig továbbra is eredeti arcát mutatja.

Ez az állapot a jövőben pozitív irányba változik, így a kor ismert tervezője, a bérházak tucatjai mellett színházi díszleteket, illetve magánvillákat is jegyző Málnai Béla (1878-1941) irodájában született, 1932-re valósággá vált épületet talán már a jövő év végén szinte már olyan arccal láthatjuk, ahogyan kilencven évvel ezelőtt beköltöző első lakója és megrendelője, a szomszédból átköltöző Országh Sándorné (szül. Kovács Margit), illetve férje, a Magyar Magtenyésztési Rt. vezérigazgatójaként aktív dr. Országh Sándor is tette.

Értékvédelmi Dokumentáció, 2021 / BFL Az 1931-es tervlapok részletei.

Az egy évvel korábban szintén Málnai tervasztaláról lelépett, az utca felől ma láthatatlan II. Guyon Richárd utca 7-hez hasonló, asszimetrikus homlokzatú ház alsó szintjén egykor egy házmesterlakás, garázs, mosókonyha, szárító, széntároló, illetve cselédszoba kapott helyet, a verandáról nyíló főbejárat mögött az utca felől nappalit és szalont, a hátsó udvar felé oszlopos pergolával kivételesen széppé tett ebédlőt, kamrát, konyhát, cselédszobát, tálalót, valamint ételliftet találhattunk volna, míg az emeleten a terasz mellett a két fürdőszobának, a hálószobáknak, illetve a gardróbnak szorítottak helyet.

ÉTDR

A tervezett munkák során nem teljesen áll vissza az eredeti állapot, hiszen

a tetőtér beépítését nyilvánvalóan új tetőablakok elhelyezése kíséri, a kert felőli oldalon új fedett terasz születik, az utca felé néző főlépcső mellett pedig egy földalatti garázst helyeznének el.

ÉTDR

Ezek ma persze elkerülhetetlen változások, amiknek köszönhetően az autók sem lesznek szem előtt, és a hasznos alapterület is nő, így valóban szükségesek.

Reméljük, hogy a munkák rövidesen az engedélyt is megkapják, és a két világháború közti korszak egy neves tervezőjének munkája a következő évtizedeket így újra teljes biztonságban tölti majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik