Kultúra

Megdöbbentek a World Press Photo szervezői L. Simon László kirúgásán

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A World Press Photo szervezői szerint semmi sértő nincsen a botrányt kirobbantó fotókon, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, L. Simon László kirúgása pedig sokkolta őket – derül ki a Népszava írásából.

Ahogy azt mi is megírtuk, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Dúró Dóra több LMBTQ+ témájú képet kifogásolt a tárlaton, és sikerült elérnie, hogy a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva Csák János kulturális és innovációs miniszter korhatárossá tegye a kiállítást, azaz ne engedjék be a 18 éven aluliakat. L. Simon válaszul kígyózó sorokat ábrázoló fotóval köszönte meg Dúrónak a reklámot, aki erre aberráltnak nevezte az igazgatót. Csák hétfőn elbocsátotta az intézmény éléről L. Simont, az ügy bejárta a világsajtót.

A lap megkereste a tárlat ügyvezető igazgatóját, Joumana El Zein Khouryt, akit sokkoltak a fejlemények.

Megdöbbenéssel értesültem erről döntésről. Ezeken a képeken nincs semmi explicit vagy sértő. Ez a fotósorozat egy idős LMBTQI+ emberekből álló Fülöp-szigeteki közösség életének átgondolt és őszinte felvétele. Arra bátorítok mindenkit, hogy nyugodtan látogasson el a honlapunkra, nézze meg a történetet, és vonja le saját következtetéseit

– reagált a vezető.

A lapnak ugyancsak megszólalt Andrew Davies, a World Press Photo Alapítvány kommunikációs igazgatója, aki elmondta: ritkán, de előfordul, hogy egyes országokban a hatóságok letiltják a kiállítást, vagy nem kapnak engedélyt a bemutatásra. Cenzúrára és szűrésre nincs mód, azaz vagy a tárlat teljes anyagát mutatják be vagy semmit.

Mindig megpróbáljuk megtalálni a módját annak, hogy kiállításainkat olyan helyekre is eljuttassuk, ahol a sajtószabadság nagyobb nyomás alatt áll, mint itt az Európai Unióban, és ebben együttműködünk a helyi hatóságokkal és partnerekkel. Ugyanakkor van egy olyan szabályunk, hogy az éves kiállítást teljes egészében be kell mutatni, és az összes nyertes történetet be kell vonni az éves kiállításba

– mondta el Davies hozzátéve, hogy reménykednek, jövőre visszatér Budapestre a tárlat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik