Kultúra

Megjelent Karikó Katalin önéletrajzi könyve, az Áttörések

Mandel NGAN / AFP
Mandel NGAN / AFP
A kiadó gondolt rá, hogy egy friss Nobel-díj is segítené a könyv megjelenését, de nem ezért vállalkozott a kiadásra.

Október 4-én, szerdán megjelent az első magyar nőként Nobel-díjjal elismert Karikó Katalin önéletrajzi kötete, az Áttörésekírta meg a Népszava.

A Drew Weissmannal közösen, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezésükért megítélt díjjal kapcsolatban a kiadó vezetője, M. Nagy Miklós hozzátette:

Amikor belevágtunk az Áttörések magyar kiadásába, persze, megfordult a fejünkben, milyen szépen megkoronázná a könyv megjelenését ez az elismerés, de közel sem emiatt vállalkoztunk ennek a fantasztikus könyvnek a kiadására. Katalin élete, munkássága mindenkinek tanulságos lehet, s ezen belül is, leginkább a világ titkai iránti rendületlen kíváncsisága, illetve egyedülálló szorgalma és kitartása. Elképesztően büszke voltam eddig is erre a kötetre, most pedig még inkább örülök, hogy a Helikon Kiadónál jelenhet meg egy magyar Nobel-díjas kutató önéletrajza. Szívből gratulálok neki ehhez a nagyszerű elismeréshez.

Karikó Katalin önéletrajza egy Kisújszálláson felnövő lány története, aki a Kádár-kori Magyarországról az emberiség sorsát alakító tudósok élvonalába került. Szerény körülmények között, vályogházban nőtt fel, olyan szülők gyermekeként, akik igyekeztek mindent megadni neki, hogy megvalósíthassa álmait

– írja a lap.

A Helikon hétfői közleményében Karikó előszavát is idézte, bene a következő mondatokkal:

Ez a könyv egy régóta esedékes köszönet megfogalmazása mindazoknak – minden magyarországi tanáromnak és mentoromnak, valamint a kardiológia, az idegsebészet és az immunológia világhírű szakértőinek -, akiktől sokat tanultam, akik megengedték, hogy mellettük dolgozzak, akikkel együttműködve szereztem tapasztalatokat. Végtelenül hálás vagyok mindazért, amit tőlük kaptam, ez sokat számított a pályámon. […] A tanáraimtól tanultam meg, hogyan kell kérdezni, rácsodálkozni valamire, felfedezni valamit, önállóan gondolkodni. A tanáraimtól tanultam meg, hogyan haladjak előre: hogyan használjam fel a megszerzett tudást arra, hogy valami újat alkossak. A tanárok munkája tette lehetővé, hogy a háború utáni kommunista Magyarország egyik alföldi kisvárosában két munkás gyermeke jobban megértse a világot, hogy aztán a maga módján hozzájáruljon ahhoz, hogy a világ megváltozzon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik