Kultúra ismeretlen budapest

Dolgozik a főváros a Rác fürdő felújításán, szabályozzák a Lánchíd díszkivilágítását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Egy sor fontos döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés.

Támogatta a Rác fürdő felújítására vonatkozó koncepciót a Fővárosi Közgyűlés szerdán, a tervek szerint a rekonstrukció a Budapest Gyógyfürdői Zrt. (BGYH) saját forrásai terhére valósulna meg – írja az MTI.

A Bősz Anett főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés 17 igen és 4 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely elvi egyetértését fejezte ki a BGYH felújítási koncepciójával.

A képviselők egyetértettek azzal, hogy a BGYH a saját forrásai terhére írja ki és bonyolítsa le a tizenhárom éve ürességtől kongó budai fürdő kivitelezési közbeszerzési eljárását és a beruházás elvégzését 4,6 milliárd forint plusz 10 százalék tartalékkeret és további legfeljebb 460 millió forint opció, azaz összesen 5,52 milliárd forintnyi összeghatárig.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu A Rác fürdő főbejárata 2020 júniusában.

A testület egyetértett azzal is, hogy a BGYH a fővárosi vagyonkezelővel együttműködve készítse elő és bonyolítsa le a Rác Hotel – és last call opciós joggal az étterem – bérbeadására, illetve értékesítésére vonatkozó nyílt pályázatot, de kikötötték: a győztessel csak a Fővárosi Közgyűlés előzetes jóváhagyásával lehet szerződést kötni.

Az ülésen kiderült: a fürdőépület műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás mindössze 40 százalékára becsülték, a felújításba fektetett összeg pedig várhatóan tíz év alatt térülhet meg.

A javaslatban kiemelték: a műemléki védettséget élvező Rác fürdő minél előbbi megnyitása nemcsak a vagyon hasznosítása és a beruházás megtérülése miatt fontos, hanem azért is, mert rövidesen részlegesen bezár a Gellért fürdő, így a Rác és a Rudas fürdő együttesen tudja csak betölteni annak hiányát.

Az ülésen persze számos más döntés is született: egyhangúlag fogadták el például a rászorulók rendkívüli települési támogatásáról szóló új rendeletet, ami biztosítja, hogy a fővárosban élő hajléktalan emberek a korábbiaknál jelentősen nagyobb összegű támogatásokhoz férhessenek hozzá – 46 helyett 160 millió forintos forrásból.

A testület döntött arról is, hogy rendeletben szabályozzák a Lánchíd színekkel történő díszvilágítását, ami a nemzeti ünnepeken és a főváros napján piros-fehér-zöld lesz, más alkalmakkor pedig más színt is kaphat, nem lehet azonban villogó vagy színváltós, fényfestése, illetve nagy fényerejű megvilágítása pedig szintén tilossá válik.

Varga Jennifer / 24.hu

A képviselők döntöttek arról is, hogy Városligeti Műjégpálya előtti közterület egy része a Kronberger Lili tér nevet kapja, a magyar műkorcsolyázás négyszeres világbajnoka (1908, 1909, 1910, 1911) emlékére. A IV. kerületben az Iglói út és a fóti kereszteződés melletti közterület Mátyás Balázs Tamás tér lesz. A 22 éves rendőr 2018 februárjában szolgálatteljesítés közben közlekedési balesetben halt meg.

A testület egyhangúlag támogatta V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi frakcióvezetője, I. kerületi polgármester előterjesztését, amellyel felkérték Karácsony Gergelyt:

  • tegyen javaslatot a fővárosi futóversenyek szabályozásáról szóló rendelet módosítására, hogy azonos helyszínen lehetőség szerint két hónapon belül ne zárjanak le e célból közterületet, valamint
  • tegyen javaslatot a közterület-használati szabályok felülvizsgálatára, hogy hétvégi rendezvényt lehetőség szerint azonos helyszínen csak úgy lehessen megtartani, hogy a futóversenyeket is figyelembe véve két hétvégi rendezvény között legalább két szabad hétvége teljen el.
Varga Jennifer / 24.hu Futók a Lánchídon, az atlétikai világbajnokság kilencedik napján.

Ha ezek az események koncentráltan követik egymást a város azonos területén hétről hétre, az jelentősen megnehezíti az ott lakók pihenését és társadalmi életét – indokolta V. Naszályi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik