Kultúra

Lomtalanítás közben egy kétszáz éves rajzot találtak egy bőröndben, most milliókat érhet

David Duggleby Auctioneers & Valuers
David Duggleby Auctioneers & Valuers
Az ingatlant azt követően pakolták ki, hogy a tulajdonos meghalt, kiderült, hogy John Constable egyik munkája is a lomok közt van.

Nem várt fordulatot vett egy angliai lomtalanítás: az egyik kidobásra ítélt bőröndben egy rajzot találtak, amelyről bebizonyosodott, hogy az angolok egyik legjelentősebb tájképfestője, John Constable eddig ismeretlen munkája, amelyet 1803-ban rajzolt az egyik utazása során – írja a BBC.

A kép a doveri partot ábrázolja, Constable 1803 tavaszán egy hónapon át hajózott a környéken, egyik barátjának május 23-án azt írja, hogy Dealnél kötött ki a hajója, elsétált Doverbe, majd másnap érkezik Londonba a hajójáva. Az utazás nagyon megihlette, közel 130 szkeccset készített a hajó fedélzetén. Ezek legnagyobb része eltűnt, kevesebb mint ötven maradt fenn belőle, a megtalált kép emiatt igazi ritkaságnak számít.

A szkeccs egy összetört üvegű keretben volt, amelyet egy bőröndben tároltak, ezt találták meg a lomtalanítás során. Tulajdonosa elhunyt, emiatt pakolták ki az ingatlanját, amelyről csak annyit árult el a cikk, hogy Leeds vonzáskörzetében van. A kép hátulján ott szerepel a szerző neve, „J Constable”, az alkotásról megállapították, hogy valóban a festő keze munkája.

A ritkaságra most rögtön le is csaphatnak az érdeklődők, árverésre bocsátják, a becslések szerint 2000-3000 fontról (akár 1,3 millió forint), indulhat a kikiáltási ár, ám ennél többért is elkelhet: néhány éve a HMS Victoryról készült rajzát 216 ezer fontért, azaz majdnem 100 millió forintért vitték el.

Dominic Cox, a David Duggleby aukciósház dolgozója elmondta: óriási szerencse, hogy a hajóúton készített szkeccsek bármelyike is fennmaradt az utókor számára, a festő ugyanis az utazás után szinte azonnal indult Kínába, a sietség miatt nem vitte magával a rajzait, később sikerült visszaszereznie őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik