Kultúra

The Voice: Curtis beszólogat, Manuel szigorú, ketten sírva nyomogatják a gombokat

RTL Sajtóklub
RTL Sajtóklub
Nem minden gombot kell folyton megnyomni, de az újrainduló The Voice első válogatója meglepően szórakoztató lett. Tíz évvel a TV2 próbálkozása után most az RTL-en tért vissza a műsor, amelynek legnagyobb erénye, hogy kispórolták belőle a trashelőadókat, akiket csak azért hívtak volna be, hogy kinevethessük őket. Helyettük szerencsére ügyes énekesekkel és határozott karaktereket képviselő, de egymást még csak óvatosan kóstolgató zsűritagokkal indult el a régi-új zenés tehetségkutató. Tévékritika.

A Voice az a műsor, amiben az énekesek kezdetben négy szék hátának énekelnek. Ha elég meggyőzően csinálják, a székekben ülő zsűritagok rátenyerelnek egy piros gombra, és olyan drámaian fordulnak vissza a székeikkel a színpad felé, mint egy James Bond-gonosz az utolsó monológja előtt.

Ebből a világszerte a 2010-es évek eleje óta futó zenés tehetségkutatóból Magyarországon tíz éve már láthattunk egy évadot a TV2-n, amit leginkább bukásként lehetett elkönyvelni, mert az RTL Klubon párhuzamosan futó X-Faktorral szemben alulmaradt a nézettségi versenyben. A műsort megnyerő Pál Dénes vagy egy másik induló, Gájer Bálint viszont a mai napig keresett énekesnek számít a maga műfajában.

RTL Sajtóklub

Az RTL most pihenteti az X-Faktort, és a változatosság kedvéért ők vették elő a Voice-ot. A „változatosság” ebben az esetben relatív, mert laikusként nekem úgy tűnik, az összes énekes tehetségkutató eléggé ugyanolyan. Amikor utoljára zenés tehetségkutatót néztem, még nem léteztek okostelefonok, és a Marvel csak egy képregénykiadó volt, az új Voice első adása mégis otthonos élmény volt. Jó hangú előadók híres slágereket énekeltek, a zsűritagok pedig megpróbálták a lehető legváltozatosabban értékelni őket. Ahogy tizenöt éve, ezek a véleményezési kísérletek most sem jutottak túl a „beleborzongtam”, „az igazi tehetség utat tör” és a „színpadra születtél” típusú kliséknél, de a nagyotmondás kényszere mellett nehéz eredeti megjegyzéseket tenni rokonszenves idegenek színvonalas művészi produkcióira.

A Voice-ban az a legjobb, hogy szerkesztői senkit nem hoznak méltatlan és megalázó helyzetbe azzal, hogy csekély tehetségű vagy láthatóan félnótás embereket engednek fel a színpadra.

Már az első válogató összes versenyzője teljesen vállalhatóan énekelt. Vannak köztük képzett, szakmájukban dolgozó zenészek, például a Junior Prima-díjas hegedűművész, Homoki Gábor, akinek a műsor nyilván nagyobb láthatóságot biztosít. Mások ismeretlenek, de kiforrott produkcióval érkeztek, mint az első adás legszórakoztatóbb versenyzője, a kuvaiti–magyar Jaber (Gábor), akinek csak minden ötödik mondatát lehetett érteni, viszont nem kérdés, hogy egy brooklyni rapkoncerten és egy Judd Apatow-vígjáték mellékszerepében is megállná a helyét. Előadása végén kiderül, azért szorongat egy fésűt, hogy a színpadon is ápolhassa a szakállát. Amit meg is tett.

RTL Sajtóklub

Az első válogató másik nagy felfedezettjének Kalocsa Luca tűnik, akinek a családja homoktövis-termesztéssel foglalkozik, neki pedig specialitása a homoktövises macaron (ha sokáig jut a versenyben, ő valamelyik RTL-es főzőműsorba is beugorhatna). Az édességből hozott is egy dobozzal Istenes Bencének, aki műsorvezetőként a Till Attila-féle szerepet húzza tovább, amennyiben mindenki másnál hangosabban kiabál. A macaront sárgabarackosra tippeli, mire a fiatal énekes-gazdálkodó visszakérdez: homoktövisről hallottál? Kalocsa Luca igazi feltörekvő country-reménységként az Old Town Roadot énekli, és meg is győzi tehetségéről a zsűritagokat.

A zsűritagokat a Voice-ban egyébként nem zsűritagnak vagy mentornak hívják, hanem coach-nak. Négy coach van, és mindenki saját, határozott karaktert visz. Miklósa Erika képviseli a klasszikus énekesi képzettséget, egyúttal hite szerint anyai energiákat áraszt. A 2019-es X-Faktorban feltűnt Manuel extravagáns ruhában érkezett, és szigorúnak mondja magát. A színésznőként ismert Trokán Nóra saját bevallása szerint is kívülálló a csapatban, de szívesen segítene a versenyzőknek a színpadi jelenlét fejlesztésében, és nagyon tud szeretni.

Az első válogatóban mégis a negyedik zsűritag, Curtis viselkedett a legfesztelenebbül: bratyizós melóshumora és coachtársainak címzett beszólásai üdítően hatottak ebben a kicsit túldíszített-túlfényelt, forgószékes cirkuszban.

Curtist leszámítva a zsűritagok egyelőre leginkább udvariaskodtak egymással, de a folytatásban ez biztosan változni fog. A Voice egyik sajátossága ugyanis, hogy amennyiben egynél több vagy akár mind a négy coach megfordul a székével egy produkciót hallva, nekik kell versengve a saját csapatukba csábítaniuk a versenyzőt. Ez alkalmanként bizarr helyzeteket eredményez, az évadnyitó adásnak például rögtön a legelején, amikor egy tizennégy éves fiút kérlel négy felnőtt híresség, hogy „gyere hozzám, jó lesz, meglátod, nagyot alakítunk mi együtt”. Kedves, de azért egy kicsit ijesztő.

RTL Sajtóklub

 

Ennek a fiúnak, Dani Janónak a produkcióján (Piramis: Szállj fel magasra) egyébként legalább kettő, de inkább három zsűritag azonnal elsírja magát, ami előrevetíti, hogy a Voice, miként az összes hasonló tehetségkutató, a túlhevült-túljátszott érzelmek műsora lesz. Olyan bosszantó műfaji sajátosság ez, amivel nincs mit kezdeni. Annak viszont örülhetünk, hogy az új Voice a maga módján a minőség hagyományát képviseli a mai televíziós mezőnyben: nem a legizgalmasabb, de megbízható, szórakoztató és színvonalas műsornak látszik.

A The Voice 2. évadának műsorai szeptember 2-től, hetente láthatók az RTL-en.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik