Kultúra ismeretlen budapest

Elárverezheti az állam a magyar modern építészet legfontosabb kísérlete, a Napraforgó utcai lakótelep egyik házát

Google Street View
Google Street View
A következő hetekben megéri majd lottózni.

A két világháború közti építészet kultikus helyén, a pasaréti Napraforgó utcában vehet rövidesen villát az államtól az, aki több száz millió forintot sem sajnál a ritkán adódó vételre – vette észre az Ingatlannet.hu a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) árverési hirdetményei között. A hétfőn kiírt aukciót szerda reggelre visszavonták, így az valószínűleg egy későbbi időszakban kerül majd újbóli kiírásra. A döntés oka nem ismert, a kapcsolt dokumentumok szerint azonban esélyesnek tűnik, hogy az MNV nem tudta megszerezni az Építési és Közlekedési Minisztérium szükséges hozzájárulását.

Az egységes koncepció alapján született mintatelep a Bauhausból táplálkozó hazai modernista építészet egyik kiemelkedő emléke, így a villa néhány napja megszabott kikiáltási ára sem alacsony:

a licitharc 226 millió forintról indul majd, az ajánlattevők pedig minimum félmillió forintos lépcsőkben tehetik majd meg az ajánlataikat.

MNV E-ÁRVERÉS Az árverési tétel adatlapja.

Az 1,08 hektáros területen 1930-1931-ben tizenhat családi, illetve három ikerház épült, melyek mindegyike földszinti vagy emeleti teraszokat is magában foglalt. A terveket a kor legjobb építészei – köztük az első magyar olimpikonból lett építész, Hajós Alfréd – készítették, így ma már utcatúrákon mutatják be az érdeklődőknek az ikonikussá vált együttest, amiknek a belső terei szinte sosem láthatók.

Az egyetlen kivételt az ingatlanpiacra való kerülés jelenti: ez legutóbb hat évvel ezelőtt történt meg, mikor az akkori ingatlanárakhoz képest magas, 250 millió forintos áron váltott gazdát a sor egyik darabja. Az MNV ehhez képest egészen baráti kezdőárat szabott meg a hirdetmény szerint „műszakilag és esztétikailag jó állapotú” házhoz, a végső eladási ár azonban ennek akár többszöröse is lehet majd – feltéve, ha az aukciót a közeljövőben újra szándékoznak majd kiírni.

Tér és Forma, 4. évf. 4. szám, 1931 / Arcanum Digitális Tudománytár Az épület eredeti arca.

A modern kertes házakat az eredetileg kitűzött céllal ellentétben a középosztályhoz tartozó emberek vásárolták meg (köztük katona- és rendőrtisztek, banktisztviselők, illetve nagykereskedők), ez mostanra azonban megváltozott, hiszen az elmúlt évtizedekben egyre több művész, köztük Petrovics Emil zeneszerző, Garas Dezső, a Nemzet Színésze, Illés Gyula szobrászművész, vagy épp Gábor Tamás olimpiai és világbajnok vívó költözött a házakba. Az utca jelenlegi lakói között is vannak művészek, egyetemi professzorok és sikeres cégvezetők – derül ki a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület honlapjáról.

Tér és Forma, 4. évf. 4. szám, 1931 / Arcanum Digitális Tudománytár A telep alaprajza – a fenti rajzon a bal felső sarokban, az alsó helyszínrajzon pedig a jobb alsó sarokban látszik a Wälder-villa.

A most eladásra kínált, 1974 óta állami tulajdonban lévő, az erkélyek fölé nyúló előtetőinek köszönhetően felülről csillag alakúnak tűnő villa az utca nyitányánál, a 2. szám alatt áll, építésze pedig a nemcsak a Műegyetem tanáraként generációkat oktató, de számos csodás épületet – így a Madách téri vöröstéglás házakat, valamint a Wekerle-telep több lakóházát – tervező Wälder Gyula (1884-1944) volt, eredeti arcát pedig jórészt máig megőrizte.

Tér és Forma, 4. évf. 4. szám, 1931 / Arcanum Digitális Tudománytár

Az állam általi megvásárlását követően a Hungaroflor kertészeti vállalat által használt, 180 négyzetméter nettó alapterületű, pincéjével együtt háromszintes épület egy 375 négyzetméteres telken áll, állapota jó, nyílászáróit nemrég lecserélték, gépészetét pedig felújították, így új tulajdonosa az adásvételi szerződés aláírása után rövid időn belül be is költözhet majd.

Az aukció visszavonásának okáról az MNV-t is megkérdeztük, válaszukkal pedig a cikket is frissítjük majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik