Kultúra

Húsbavágó élmény: tetováló stúdió nyílik az amszterdami Rembrandt-házban

Rembrandthuis
Rembrandthuis

Ideiglenes tetováló stúdió nyílik a frissen felújított amszterdami Rembrandt-házban, ahol a látogatók Rembrandt van Rijn holland festő művei által inspirált tetoválásokkal gazdagodhatnak, írja a Guardian. De csak ha gyorsak, a projekt ugyanis csak egy hétig tart, június 19 és 25 között.

A kezdeményezés célja, hogy fiatalítson a múzeumlátogató közönségen. A vállalkozó kedvű Rembrandt-rajongókra a Schiffmacher és a Veldhoen stúdió híres tetoválóművészei varrnak fel a 17. századi holland mester metszetei, önarcképei és aláírása által inspirált tetoválásokat 100 és 250 euró közötti áron.

Henk Schiffmacher tetoválóművész elmondta, hogy stúdiója kereste meg a Rembrandt-házat a közös munka ötletével, és lelkes fogadtatásban részesült. Elmondta azt is, hogy a projekt nevét – A szegény ember Rembrandtja – egy idős angol tetoválóművésztől kölcsönözték.

Olyan embereket ajándékozol meg egy kis művészettel, akik egyébként egyáltalán nem gyűjtenének műalkotásokat. A Rembrandt-technika során karctűvel rajzolnak a rézre, nálunk pedig az emberek bőre helyettesíti a metszőlemezt

– tette hozzá. Milou Halbesma, a Rembrandt-ház múzeumigazgatója elmondta: a projekt illeszkedik a modern művészek felkarolását célzó törekvéseik sorába. Rámutatott: mindig olyan projekteket keresnek, amelyek Amszterdamhoz, de a kézművességhez is kapcsolódnak, és úgy tekintenek magukra, mint a művészek házára. Hozzáfűzte: minden múzeum számára nagy kihívás a fiatalabb nemzedékek elérése. Hollandiában több múzeum kísérletezik különféle együttműködésekkel, hogy a koronavírus-járvány után visszacsábítsa a látogatókat. A Van Gogh Múzeum 2020-ban például a The Daily Paper nevű divatos, utcai ruhákat gyártó céggel kezdett közös projektbe, míg múlt hónapban a Rijksmuseum Vermeer-tematikájú ruhakollekciót és szörfdeszkákat dobott piacra a New Amsterdam Surf Associationnel közösen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik