Kultúra

Mégis Kálomista Gábornak adott igazat a bíróság az Elk*rtuk-perben

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla abban a perben, amelyet Hann Endre indított az Elk*rtukat gyártó Megafilm Kft. produkciós cég és Kálomista Gábor producer ellen, azt sérelmezve, hogy a film sértette a jó hírneve védelméhez fűződő személyiségi jogát: annak ellenére, hogy első fokon még Hann javára döntöttek, másodfokon Kálomistának adtak igazat.

Az Index szerint a döntést azzal indokolták, miszerint

az Elk*rtuk című film alkotói művészeti szabadsága erősebb, mint a felperes személyiségi jogai, azok védelme. Különös tekintettel arra, hogy abban az időszakban a felperes személyiségi jogi helyzete közszereplőként nagyobb szintű tűrést feltételez, mint egy átlagember esetében.

Hann és Kálomista viszálya még 2021-ben, a film bemutatását követően indult. A 2006-os őszi eseményeket bemutató alkotásban a Medián közvélemény-kutató igazgatójának alakja is megjelenik, méghozzá komoly politikai háttérfiguraként. Hann hitelrontásnak nevezte a filmet és annak promóciós kampányát is, és már akkor jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben peren kívüli egyezség keretein belül Kálomista nem kér nyilvánosan bocsánatot, és nem fizet sérelemdíjat. Mivel a producer erre nem volt hajlandó, Hann tavaly márciusban beperelte a Megafilmet, a per tavaly októberben indult. 

Decemberben első fokon a bíróság még az igazgatónak adott igazat, ahol kimondták: a produkció valóban jogsértést követett el azzal, hogy összemosták a filmbeli szereplőt a valós személlyel. Az alperest nyilvános bocsánatkérésre, másfél millió forintos sérelmi díj megfizetésére kötelezte, és megtiltotta, hogy megismételje a jogsértést. Mindkét fél fellebbezett, idén áprilisban nem született döntés az ügyben, most viszont másodfokon már Kálomista javára döntöttek.

A másodfokú döntés jogerős, a lap értesülései szerint Hann az ítélethirdetést követően azonnal elhagyta az épületet.

Kapcsolódó
A Gyurcsány-show nagyvászonra költözött: tucatthriller lett az Elk*rtuk, Dobrevvel a középpontban
Az Elk*rtuknak nem válik hátrányára a propaganda – ez az egyetlen ok, ami miatt a kampányra időzített filmet nem felejtjük el azonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik