Belföld

Hann Endre az Elk*rtukról: Olyan hitelrontásról van szó, amelyet aligha lehet válasz nélkül hagyni

Beliczay László / MTI
Beliczay László / MTI

Meghatározó, politikai háttérfiguraként mutatja be Hann Endrét az ElkXrtuk című, 2006 őszét feldolgozó politikai thriller, ám az érintett szerint a személyét érintő feltételezés merő hazugság – ez derül ki a HVG-nek adott interjújából.

A Medián igazgatója azt mondja, hogy olyan „abszurd az egész, hogy épeszű ember nem hiheti el. A publicitást általában nem bánom, felfoghatom úgy is, hogy most legalább bekerültem a Portré rovatba. De itt nem elsősorban a személyem érdekes, hanem az általam vezetett Medián. Olyan mértékű hitelrontásról van szó, amelyet aligha lehet válasz nélkül hagyni. Egyébként, ha nem lenne ennyire kártékony, nevetségesnek mondanám, hogy az ötvenes évek propagandafilmjeire hajazó „műalkotás” azzal próbálja dokumentumfilmként hitelesíteni magát, hogy létező személyekkel dúsítja fel a képtelen fikciót.”

Hogy mi volt a Medián és politika viszonya 15 évvel ezelőtt, Hann ezt mondja: „nyertünk közbeszerzéseket, ahogy mások is. A kilencvenes években szinte minden pártnak, a Fidesznek is dolgoztunk, ugyanis akkor még nem volt szétszakítva az ország és a szakma. Nagyságrendekkel kevesebbet költöttek erre. A politika sem akart a közvélemény minden rezdülésének megfelelni úgy, mint ma. Nem tudnának tetten érni egyetlen olyan mérésünket sem, amit valakinek az érdekében hoztunk ki. Hiába voltak szerződéseink a Gyurcsány-kormánnyal, 2009-ben épp a lemondása előtti napokban a HVG-ben mi közöltük azt a mérést, amely szerint negatív csúcsot ért el a miniszterelnök népszerűsége.”

A teljes interjú itt olvasható. A filmről szóló kritikánk pedig itt érhető el:

Kapcsolódó
A Gyurcsány-show nagyvászonra költözött: tucatthriller lett az Elk*rtuk, Dobrevvel a középpontban
Az Elk*rtuknak nem válik hátrányára a propaganda – ez az egyetlen ok, ami miatt a kampányra időzített filmet nem felejtjük el azonnal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik