Corvin Áruház Ingatlanfejlesztő Kft.
Kultúra ismeretlen budapest

Régészeti feltáráshoz hasonlította tulajdonosa a Corvin Áruház felújítását

Nem várt nehézségek és izgalmas meglepetések is adódtak.

Az elmúlt években számos alkalommal számoltunk be a Blaha Lujza téri Corvin Áruház sorsának alakulásáról: előbb a történetéről meséltünk, majd az eltűnt alumíniumborkolata alól előtűnt régi-új arcát mutattuk be, egy évvel ezelőtt pedig a felújítás alatt álló belső térben is tehettünk egy hosszú sétát, hogy tucatnyi képpel mutassuk be az átalakulás várható irányát.

A folyamat lassan a végéhez ér, sőt, már az is kiderült, hogy milyen boltok költöznek a kisebb-nagyobb üzlethelyiségekbe, legfőbb ideje volt tehát visszatekinteni a nehézségekkel teli elmúlt öt évre.

Így tett most a tulajdonos, Balogh Olivér, aki az ÉnBudapestem-nek arról beszélt, hogy számos furcsaság nehezítette, vagy épp tette érdekessé a munkálatokat:

a -1. szint feltárásakor megtalálták például a száz évvel ezelőtt keletkezett sitt egy részét, amit nyilvánvalóan lovaskocsikkal kellett volna elszállítani ahelyett, hogy nemes egyszerűséggel csak a pincébe rejtették volna.

A meglepetések ezzel távolról sem értek véget, hiszen rövidesen

egy köbméteres, semmilyen tartófunkcióval nem rendelkező betontömböket is felfedeztek, amik talán a régi szerkezetek évtizedek óta feleslegessé vált támaszai lehettek.

Pest-Buda Aukciósház A Corvin Áruház eredeti arca egy képeslapon.

A feltárás apropóját nem szimplán csak az újbóli használhatóvá tétel adta, hiszen a -1. szintet egy méterrel mélyíteni kellett, hogy új alaplemezt építhessenek. Ezt végül egy ritkán alkalmazott jet-grouting nevű technikával végezték el, speciális betonkeverékből erősebb alapokat helyezve a meglévő tartószerkezet alá.

Balogh a munkák több részét régészeti feltáráshoz hasonlította, hiszen a negyedik emeleten néhol 50-60 centiméternyi pluszréteget távolítottak el a födémekről, a tetőn pedig kiderült:

az összenyomott korábbi cserepekre helyezték az újabb és újabb tetőket.

Az üzletember hozzátette: szerinte nyilvánvaló, hogy a Kádár-kori felújítások és átépítések során igyekeztek minél nagyobb kárt okozni az épület eredeti értékeiben – a

most részben múzeumi raktárban, részben pedig a beruházó raktárában pihenő alumíniumburkolat felhelyezésekor

például nyugodt szívvel szúrták a tartók egy részét a szobrok közepébe, illetve tüntették el a csodás főpárkányt, amin egykor szobrok sora állt.

Vincze Miklós / 24.hu A burkolat eltávolítása utáni, 2018 májusában látható állapot részlete – jól látszik a férfialak ágyékát átszúró szerkezet.

A Müszi és a Corvintető emlékét ma is őrző budapestieknek a cikk szerint nem kell örökre elköszönniük a szórakoztató funkciótól, hiszen az első emelet funkciójának eldőlése után az is kiderül majd, hogy éttermet, bárt, vagy szórakoztató funkciót tudnak majd elhelyezni a tetőn.

Ajánlott videó