Kultúra

Meghalt Owen Roizman, Az ördögűző és az Aranyoskám operatőre

Kirk McKoy / Los Angeles Times via Getty Images
Kirk McKoy / Los Angeles Times via Getty Images
Ötször jelölték Oscarra.

86 éves korában meghalt Owen Roizman, aki számos klasszikussá váló hollywoodi film operatőre volt. Az Amerikai Operatőrök Társasága megerősítette a hírt, de halálának körülményeiről nem árultak el semmilyen részletet írja a Variety.

A New Yorkban nevelkedett Roizman gyerekként matematikus, vagy baseball játékos szeretett volna lenni. A New York Yankeesnél tinédzserként ki is próbélták, de egy akkoriban elkapott gyerekbénulás korán ellehetetlenítette sportolói karrierjét. Filmes pályáját a 70-es évek elején kezdte meg, második nagyjátékfilmje a stílusteremtő, dokumentarista zsarufilm, Francia kapcsolat volt, amelynek főszereplője Gene Hackman, a rendezője pedig William Friedkin volt. Roizmant egyből Oscarra is jelölték ezért a munkájáért, a későbbiek során még négy jelölést kapott, 2017-ben pedig tiszteletbeli Oscarral ismerték el munkásságát. Friedkinnel közösen készítette a 70-es évek egy másik ikonikus filmjét, Az ördögűzőt is.

Emellett kiváló munkakapcsolata volt Sydney Pollackkal is, akivel öt filmen dolgoztak együtt, többek között A keselyű három napján és az Aranyoskámon. A 90-es években is olyan filmeknek volt az operatőre, mint az Addams Family, vagy Kevin Costner westernje, a Wyatt Earp.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik