Kultúra

A Száz év magány csaknem négyszáz kiadását gyűjtötte össze egy kolumbiai mérnök

Jolmes Cardona / AFP
Jolmes Cardona / AFP
Guinness-rekordot így sem sikerült felállítania, mert nincs mivel összehasonlítani.

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író Száz év magány című regényét gyűjti tizenhat éve a kolumbiai Jorge Iván Salazar, akinek a tamil, az örmény és az azeri mellett még negyvenöt nyelven van birtokában a regény – írja az MTI.

A kötetek százai gondos rendben sorakoznak könyvtárának polcain a Kolumbia középnyugati részén fekvő Armenia városban.

A könyvnek összesen 379 kiadása van meg, közöttük a legelső, amely 1967-ben került ki a nyomdából. Ez a kedvencem, mert ezt Mexikóban szereztem meg az egyik könyvesboltban. Ez a kiadás mindössze nyolcezer példányban jelent meg

– mondta el az 59 éves mérnök az AFP-nek.

Jorge Iván Salazar 1982-ben, 43 évesen kezdte el gyűjteni a Nobel-díjas író művét, és bár nem tudja bizonyítani, úgy gondolja, hogy az övé a legnagyobb Száz év magány-gyűjtemény a világon. Fél éve felvette a kapcsolatot a Guinness Rekordok Könyvével, de azzal utasították el, hogy nincs mivel összehasonlítani feltételezett rekordját. Salazar katalógust vezet minden példányról, ez tartalmazza a kötetek legfontosabb adatait és a könyvborító fényképét.

Még egy „kalózkiadása” is van, amelyet tudomása szerint az író Kínában dedikált, még a hivatalos fordítás forgalmazása előtt.

Salazar szerint az író legjobb belátása ellenére tette ezt, és „a világ legnagyobb kalózának” bejegyzés alá írta a nevét. Gyűjteményének egy másik gyöngyszeme egy orosz nyelvű kiadás, amelyből a szovjet hatóságok az ortodox egyház kérésére kicenzúrázták az erotikus bekezdéseket. Legutóbb beszerzett példánya a Feröer-szigetek nyelvére lefordított kiadás.

Bár az író, aki 2014-ben, 87 évesen halt meg, ellenezte a Száz év magány megfilmesítését, a Netflixen rövidesen megjelenik a regényből a szerző jogutódainak jóváhagyásával készült játékfilm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik