Kultúra

Nem fért be az első három legnézettebb film közé az ünnepi hétvégén a Blokád

Szvacsek Attila
Szvacsek Attila

Mindössze 13 ezer néző látta a Blokád című filmet a bemutatása hetében: ez összesen 22,66 millió forint bevételt jelent a Filmforgalmazók összegzése szerint, miközben a film másfél milliárd forintos állami támogatással készült. Ezzel pedig nem fért fel a dobogóra sem a legtöbb bevételt hozó filmek listáján. Ezt egyébként a Black Adam című szuperhősfilm vezeti, melyet 60 ezernél is többen láttak a hétvégén, míg a második helyen a Beugró a paradicsomba című film végzett, a harmadik pedig a Mosolyogj című horror lett.

A Blokád Antall Józsefnek állít emléket az 1990-es taxisblokád eseményeit ismertetve, de mint az a kritikánkból kiderül, a Lajos Tamás produceri felügyelete mellett Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, és Tősér Ádám által rendezett film leplezetlen kurzusfilmnek bizonyult, mely meg sem próbálja objektívan ábrázolni az események szereplőit, és a jelenlegi kormányzati álláspontnak megfelelően farag hőst Antallból, míg Göncz Árpád köztársasági elnököt, a korszak legnépszerűbb politikusát rendkívül negatívan és végletesen ábrázolja.

Kapcsolódó
Blokád: Antall Józsefnek szobrot állít, Göncz Árpádból hülyét csinál az új kurzusfilm
A taxisblokád tükrében mutatja be Antall József egykori miniszterelnök életét Tősér Ádám filmje. Lehet-e jó 2022-ben is egy régivágású történelmi film? Elvárható-e bárminemű tárgyilagosság a jelenlegi kultúrpolitikától, ha mondjuk az SZDSZ-ről van szó? Egyáltalán van-e jelentősége annak, hogy mennyire hű a valósághoz a Blokád? Kritika.

A Blokád tehát hiába vonultat fel jobban jegyzett alkotókat és színészeket, mint tette azt az Elk*rtuk, és hiába kelt mívesebb benyomást, a lényegét tekintve sajnos nem sokban különbözik attól, és ha valami nem derül ki belőle, az éppen az, hogy milyen ember is volt Antall József

– írtuk a kritikánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik