Kultúra

Jöhetnek a digitális Bruce Willisszel készült filmek

Emmett/Furla/Oasis Films / Collection ChristopheL via AFP
Emmett/Furla/Oasis Films / Collection ChristopheL via AFP

Bruce Willis az első színész, aki eladta jogait egy deepfake-technológiával foglalkozó cégnek, így a „digitális ikertestvére” szereplésével új Bruce Willis-filmek jöhetnek. A színész nemrég jelentette be, hogy afáziája miatt, ami már jó ideje ellehetetlenítette a forgatásokon való helytállását, visszavonul a filmezéstől. Ezzel a megállapodással ugyanakkor anélkül térhet vissza, hogy valaha is újra betenné a lábát egy forgatásra – írja a Telegraph.

Ami azt illeti, Willis már korábban is szerepelt egy telefonreklámban anélkül, hogy forgatott volna hozzá: az arcát digitálisan montírozták rá egy másik színész testére. A mostani megállapodással, amelyet a Deepcake nevű céggel kötött, az ehhez hasonló akciók válhatnak még gyakoribbá.

Tetszett, hogy mennyire precízen sikerült a karakterem. Ez egy mini-film a tőlem megszokott akcióvígjáték zsánerben. Remek lehetőség ez nekem, hogy visszamenjek az időben

– írta a színész honlapján. A deepfake-technológia veszélyeiről sok szó esett abban a kontextusban, hogy könnyen lehet ilyen videókkal politikai félretájékoztatást folytatni, ugyanakkor a technológia a filmgyártásban kétségkívül nyithat új távlatokat, újra szerepeltethetővé válnak rég elhunyt színészek például. A Star Wars-spinoffokban a technológiát már használták is a színészek fiatalabb kori arcának felidézésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik