Kultúra

Felújítás helyett elkezdték leverni egy nagyváradi szecessziós palota csempéit

Google Street View
Google Street View
Az Ullmann-palota földszintjén lévő burkolat egy része megsemmisült.

Hosszú évek óta érett már a nagyváradi Nagyvásártéren álló Ullmann-palota felújításának ügye, ami augusztus 8-án, hétfőn végre elindulhatott, az Euras Kft. átal végzett munkákat azonban alig néhány óra után le kellett állítani – írja a Krónika Online.

A lap szerint a cég az épület földszintjén lévő, száztíz éves fajanszborítás elemeit nem szakszerűen távolította el, hanem

egyszerűen csak elkezdte leverni azt,így a környékbeli lakók azonnal értesítették a műemlék-felújítások felügyeletét végző Bihar megyei szervet, aminek ellenőrei a helyszínre érve azonnal leállították a munkákat.

A hatóság 5000 lej, azaz alig több mint 400 ezer forintnyi büntetéssel sújtotta a kivitelezőt, ami elég csekélynek látszik ahhoz mérten, hogy ezzel a palota egyik legfontosabb ismertetőjegyének egy része visszahozhatatlanul eltűnt.

A felújítási tervek szerint a lapokat eredeti helyükön kellett volna restaurálni – teszi hozzá a lap, ami arról is ír, hogy a megyei művelődési és műemlékvédelmi igazgatóság szerint

a városvezetés nem nyújtott be részletes felújítási tervet, így nem is rendelkeztek engedéllyel a munkák megkezdéséhez.

A városháza sajtóosztálya tagadta, hogy törvénytelenül láttak volna a tető, illetve az üzletportálok felújítását is magukban foglaló munkákhoz, amit az Euras 4,6 millió lej, azaz több mint 374 millió forint ellenében vállalt el.

Az Ullmann Sándor nagykereskedő megrendelésére a nagyváradi származású, de főleg Bécsben alkotó építész, Löbl Ferenc (1882-1942) tervei szerint 1913-ban született Kurländer-Ullmann áru- és bérház a város egyik legfontosabb építészeti emléke. Földszintjének most részben megsemmisült burkolata, második emeleti ablakai alatt álló, menórát őrző núbiai oroszlánjai a Zsolnay-gyárban készültek, ólomüvegei és kovácsoltvas díszei pedig szintén magas művészi színvonalat képviselnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik