Kultúra

Októberben érkezik a mozikba a tavaly elhunyt Jankovics Marcell Toldija

Toldi
Toldi
Az Arany János által életre hívott magyar szuperhős története három év alatt változott filmmé.

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, az élete 80. évében elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba utolsó alkotása, az egészestés TOLDI – tették közzé a film alkotói.

A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm nyolcvan alkotójának több mint háromévnyi munkájaként született meg. Az Arany János költeményét szöveghűen vászonra ültető film történelmi hitelességgel ábrázolja a középkori Magyarországot, középpontjában Toldi Miklóssal, a magyar szuperhőssel, akinek történetén keresztül

a XXI. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket

– olvasható a kiadott sajtóközleményben.

Galéria
Toldi

Toldi történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy aztán Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. A filmben nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt, illetve a saját magát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is, így együtt barangolunk Toldival a mocsárban, illetve a XIV. századi Pest utcáin, miközben mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

A Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatásával született film forgatókönyvét, illetve a figuraterveket egyaránt Jankovics Marcell készítette, akinek munkáját társrendezőként Csákovics Lajos segítette. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera voltak. A TOLDI mesélője Széles Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik