Kultúra

Kényszerleszállás [filmpremier]

Voltak (Mózes, Szent László), akik a sziklából vizet tudtak fakasztani. Ha egy hollywoodi mester próbálkozik, szintén lesz csoda: csak itt nyál fakad a sziklából.

Az első háromnegyed órában egy thriller izgalmával, s egy társadalomkritikus következtetésektől sem visszariadó dráma komolyságával szólítja meg nézőjét a sok műfajjal kompatibilis Robert Zemeckis rendező több kategóriában is Oscar-esélyes filmje. Amelyben egy amúgy súlyos alkohol-problémákkal küzdő pilóta hihetetlen bravúrral, csaknem száz ember életét megmentve tesz földre egy meghibásodott utasszállító repülőt. Csakhogy nem egészen józanul.

Az eredetileg felvázolt problematika több mint izgalmas: van egyfelől a kapitány, aki valóban iszákos, a repülőn is fogyasztott alkoholt, s mivel a lezuhant gépért valakinek vállalnia kell a felelősséget (biztosítók és ügyészség egyaránt igyekeznek a saját koncepciójuknak leginkább megfelelő vétkest megtalálni), feje felett ott lebeg a több éves börtön lehetősége. Másrészt ez a pilóta olyasmit végbe, amire rajta kívül egyetlen kollégája sem lett volna képes: aránylag épségben landolt, s a hat halálos áldozattal szemben ott van 96 túlélő. Hihetetlenül érdekes szemszögből lehetett volna erre a kiinduló helyzetre alapozva bemutatni egy mechanikus, elismerni csakis a törvény betűjét hajlandó ún. „igazság”-szolgáltatás működését egy alapvetően képmutató társadalomban, amelyben az erkölcsre, meg persze Istenre való folytonos hivatkozás oly sokszor szolgál a háttérben valójában egymás ellen feszülő érdekek harcának elkendőzésére.

Zemeckis azonban nem vállalja be a konfrontációt. A szó mindinkább hősének alkoholizmusára terelődik: küzd a függővé vált férfi, immár nem az igazságszolgáltatás egyoldalú logikájával, hanem tulajdon szenvedélybetegségével, hogy amikor már jogászi segítséggel megúszhatná a helyzetet, nyilvános bűnbánatra fakadjon, s végül a börtönben émelyítően cukros beszédet tartson a többi elítéltnek a bűnhődésben meglelt szabadság nagyszerű voltáról. A filmbéli baleset tényleges előidézőjéről, a karbantartási munkálatokat hanyagul végző cég felelőseiről már nem szól többé a fáma. A kezdetben feszült és alapkérdéseket feltevő, erős hangulatú, ebben az értelemben csakugyan szárnyaló filmdráma giccses antialkoholista propagandafilmként csapódik a földbe. Nincs túlélő.

Ajánljuk: azoknak, akik ennyivel is beérik.

Nem ajánljuk: azoknak, akik épp repülőútra készülnek valahová.

TPP

Flight – színes, feliratos amerikai filmdráma, 2012. Rendezte: Robert Zemeckis. Szereplők: Denzel Washington (Whip), Kelly Rielly (Nicole), Don Cheadle (Hugh Lang),Bruce Greenwood (Charlie), John Goodman (Harling Mays), Rhoda Griffis (Amanda), Nadine Velazquez (Trina). 138 perc. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Hazai bemutató: január 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik