Kultúra

Díjat nyert a Symphony Nr. 42

Bucsi Réka asszociatív animációs filmje, a Symphony Nr. 42 nyerte a vasárnap véget ért Friss Hús 2.0 rövidfilmfesztivál magyar fődíját, a nemzetközi szekcióban a spanyol Chema García Ibarra Misterio című alkotását ítélték a legjobbnak.

A Daazo.com által másodszorra megrendezett filmfesztivál vasárnapi, a Toldi moziban tartott díjkiosztó gáláján Muhi András producer a magyar versenyprogram zsűrijének nevében szólva azt mondta: a “formailag kiválóan megoldott” Symphony Nr. 42 fődíját annak filozófiája, szürrealizmusa, titokzatossága, humora indokolta. Bucsi Réka nézői asszociációkra is építő, a természet és az ember viszonyát boncolgató, egyebek mellett a Berlini Filmfesztiválon is versenyszekcióban szerepelt.

A fesztivált szervező Daazo.com díját – a film fesztiválstratégiájának kidolgozását és megvalósítását – Brauner Máté Előbb adtam című filmje kapta “a vasárnapi kisrealista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat hibátlan filmre viteléért és Rába Roland fantasztikus alakításáért”.

Symphony no. 42 – teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

 

Az Acnecom kulturális és designügynökség által felajánlott különdíjat – amely plakáttervezést, kommunikációs tanácsadást és egy vetítést foglal magában – Hartung Attila Ischler című, a holokauszt egy szeletét feldolgozó munkájának ítélték.

A nemzetközi szekció zsűrije a 26 versenyző alkotásból a spanyol Chema García Ibarra Misterio című filmjét találta legjobbnak, amely a hit végtelen irracionalitását mutatja be egy hétköznapi nő életén keresztül.

A szervezők az MTI-nek elmondták, hogy az idei, tavalyhoz képest kétnaposról négynaposra, továbbá nemzetközivé duzzadt fesztiválon több mint kétezren tekintették meg a bemutatott összesen 66 rövidfilmet. Az esti vetítések kivétel nélkül teltházasak voltak, és sokan szavaztak is az általuk legjobbnak ítélt filmre.

A magyar zsűritagokat kellemesen meglepte, hogy a magyar alkotók – akik közül többen a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói – fiatal koruk ellenére sokan választottak jelenkori társadalmi problémát filmjük témájául.

Muhi András nagyon izgalmasnak nevezte a magyar kisfilm jelenlegi életét, hangsúlyozva, hogy a csaknem négyszáz beküldött alkotásból kiválasztott negyven rövidfilmnek nagyon egyenletes volt a színvonala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik