Kultúra

Második világháborús fotókkal és modern utcaképekkel bővült a Fortepan

Reményi József / Fortepan
Reményi József / Fortepan
Reményi József fotóalbuma mostantól szabadon lapozható.

Újabb méretes anyag jelent meg a szabadon felhasználható régi fotók legnagyobb hazai adatbázisában, a több mint 169 ezer képet számláló Fortepanon – olvasható a lap egyik atyja, Tamási Miklós friss hírlevelében.

A hagyaték fókuszában Reményi József második világháborús fotónaplója áll – a főhadnagy 1942-43-ban tizenhét alkalommal, egy kórházvonat gazdasági tisztjeként járt a keleti fronton, útjai során pedig több száz fotót készített a vonat belső életéről és a háborús hétköznapokról.

A Magyar Vöröskereszt tulajdonában álló vonaton magyar orvosok és önkéntes nővérek dolgoztak, de nem csak magyar sebesülteket láttak el – írja a közlemény, ami hozzáteszi: a négyezer kilométeres utazások során a vonat érintette a mai Ukrajna, Belarusz és Lengyelország vidékeit, ahol kapcsolatba kerültek a helyi, háború sújtotta lakókkal is.

Reményi József / Fortepan

A sebesültek ellátása és a különböző műtétek sokszor spártai körülmények között zajlottak: Reményi fotói egyszerre dokumentálják ezeket a megrázó pillanatokat, a nővérek, orvosok és katonatisztek privát életét, a helyi lakosság nyomorúságos mindennapjait, illetve a háború sújtotta települések városképeit is.

A képeken a legkiszolgáltatottabb szereplők is feltűnnek – így munkaszolgálatosok, zsidók, vagy épp hadifoglyok –, a pillanatfelvételeken át pedigegyütt utazhatunk a doni harctér felé a kórházvonat segítőkész személyzetével és térhetünk vissza a sebesült, amputált, súlyosan sérült magyar katonák százaival. A hagyaték témáját tekintve talán nem egyedi, stílusában azonban igen, hiszen a hivatalos haditudósítók tudatosan komponált képeivel Reményi személyes formában, nyersen, retus nélkül rögzítette a II. magyar hadsereg doni történetének egy kevéssé ismert metszetét.

Az anyag másik felét a lelkes fotóamatőr ötvenes-hatvanas években készült utcaképei, munkahelyi és családi fotói adják.

A teljes hagyaték itt, egy hetven képből álló, a legjobbakat mutató válogatás pedig itt látható.

A szerző életrajza

Mezei Bálint történész kutatása szerint Reményi József 1911. július 8-án született Demecserben, egy ötgyermekes kiskereskedői családban. A nyíregyházi kereskedelmi iskola elvégzése után könyvelőként, gazdászként alkalmazták Királytelken a Dessewffy-uradalomban, majd később apró vegyesboltot működtetett sikeresen a Szabolcs megyei Kéken. Az 1930-as évek végén került Budapestre az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-hez – más néven az Egyesült Izzóhoz –, ahol számviteli szakemberként alkalmazták. Az 1940-es években belépett a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba. A második világháborúban a Magyar Királyi Honvédség vöröskeresztes kórházvonatain szolgált az ellátásért felelős, gazdasági vezetőként, kezdetben tartalékos zászlósként, majd hadnagyként, végül pedig főhadnagyi rangban.1942 júniusában megnősült. A házasságból három gyermeke született. A gyorsan megszervezett, „háborús” esküvő után alig egy héttel már szolgálatba kellett állnia, és hamarosan a frontra küldték, amit a 152. és a 154. számú kórházvonattal összesen 17 alkalommal járt meg. Minderről a VI. és VIII. útja során, 1942 decembere és 1943 márciusa között feleségének írt, a kórházvonatának napi történéseiről szóló, személyes hangvételű naplója és számos, általa készített fénykép tanúskodik. A háború utolsó szakaszában, 1944 végén a Németországba kivezényelt kórházvonattal, rajta feleségével és Mária lányával Ausztriába, majd Bajorországba került. A kórházvonat és személyzete a velük utazókkal együtt amerikai fogságba esett. 1945. október 16-án Bad Aibling katonai kórházában született meg második lánya, Erzsébet. A család a háborút követően visszatért Magyarországra.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik