Kultúra

Svájci luxusóra feszült Rákosi csuklóján

Bauer Sándor / Fortepan
Bauer Sándor / Fortepan
A Nyugat iránti gyűlölet csúcsra járatása közben az ország vezetője luxustermékekkel vette körbe magát.

A világ legrégebbi, folyamatosan működő óragyára, az 1755-ben Genfben Jean-Marc Vacheron által alapított, 1819-ben feltűnt üzlettársa, François Constantin érkezésével mai nevét elnyert Vacheron Constantin kis híján kétszázhetven éve gyártja már a szebbnél szebb időmérőket, köztük az iparág számos úttörő darabját.

Ennek a gyártónak az egyik modelljét hordta a bal csuklóján Rákosi Mátyás is – derítette ki az RTL.hu.

A kommunista hatalomátvételt követő diktatúra teljes vasszigorát a csakhamar diktátorrá vált Rákosi Mátyás örömmel törte meg, ha saját mindennapjairól volt szó, a Nyugat iránti gyúlölet csúcsra járatása közben Cadillac, Buick, Chevrolet, illetve Hudson márkájú autókkal is körbevette magát, bár ha magas rangú vendég érkezett a Szovjetunióból, akkor értelemszerűen a szovjet gépszörnyek kerültek elő a garázsok egyikéből.

A háború után rövid ideig Zuglóban élt (akkori lakhelyét korábban hosszú cikkben mutattuk be) Rákosiról készült fotók nagy részén mindezek mellett ugyanaz az óra szerepelt – vette észre a szerző, aki a bicolor, tehát két különböző színárnyalatot, vagy textúrát mutató számlapot kapott modell képét több magyar, illetve egy, korábban a Christie’s aukciósháznál is megfordult nemzetközi szakértőnek, Eric Windnek is megmutatta.

A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy valóban egy Vacheron Constantin 4126 – a világ legnagyobb órás piacterén ma két ilyet lehet megvásárolni, valamivel kétmillió forint feletti áron – látható a fotón, sőt, a modellszám is egyezik, bár a számlap pontos típusát egyelőre még nem sikerült eltalálni. A lap ezért magát a gyártót is megkereste, ami a jövőben talán ezt az apró részletet is tisztázza majd.

A lényegen persze ez sem változtat majd, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy Rákosi eggyel több fronton hódolt a megvetett Nyugat luxustermékeinek, mint ahogyan azt korábban hittük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik