Kultúra

Májusban most már tényleg leszámolhat a világ a természetfeletti fenyegetéssel

Netflix
Netflix
Nem kérdés, hogy a Stranger Things új évadát várják a legtöbben a hónapban, pedig azért lesz más is. Példának okáért rengeteg filmsztár költözik a kisképernyőre májusban is, így Colin Firth, Toni Collette és Juliette Binoche Az utolsó lépcsőfokban, Tom Hiddleston és Claire Danes Az essexi kígyóban, vagy J.K. Simmons és Sissy Spacek az Éjszakai égboltban. Jön Az időutazó felesége és a Baráti beszélgetések sorozatverziója is, és folytatást kap a Teherán, no meg egy világhírű színésznőt is.

Májusi sorozatajánlónkban a folytatásoké a főszerep: utolsó előtti évadával jelentkezik a Stranger Things, a Netflix pedig bemutatja első chilei és nigériai sorozatait is, miközben sorozattal jelentkezik Mike Myers. A vetélytársak közül az HBO Max több nagy dobásnak ígérkező projektet is útjára indít: a Michael Peterson-sztorit megfilmesítő Az utolsó lépcsőfokot, a Sally Rooney-regényből készült Baráti beszélgetéseket, és a szintén bestseller alapján készült Az időutazó feleségét. Szokás szerint sztárparádéval jelentkezik az Apple TV+, és sokan várják a Vadak folytatását is a Prime Videón. Akinek pedig ez nem elég, annak itt az áprilisi ajánlónk:

Kapcsolódó
Jobbnál jobb sorozatokkal árasztja el a nézőket az április
Túlzás nélkül nagyüzem lesz a hónapban, olyan sok új illetve visszatérő sorozat debütál majd. Alaposan belehúz az HBO Max, miközben a Netflix is tartja a saját tempóját, az Apple TV+ pedig újra olyan sztárokkal készít sorozatokat, mint Gary Oldman, Elisabeth Moss vagy Nicole Kidman.

A felhők fölött három méterrel 3, Netflix

Május 4.

A Federico Moccia azonos című regénye alapján forgatott, olasz sorozat harmadik évada a befejező is egyben. Az Adriai-tenger partján lévő kisvárosban, Cesenaticóban unatkozó introvertált Summer és a híres motorversenyző, Ale románcát megörökítő sorozat remélhetőleg elvarr minden szálat.

A pentavirátus, Netflix

Május 5.

Az Elbaltázott nászéjszaka című Mike Myers-vígjáték csaknem harminc évvel később előzménysorozatot kap, méghozzá a filmben emlegetett összeesküvés-elméletről, mely szerint évszázadok óta egy öt emberből álló titkos társaság őrködik a világ sorsa felett. A világot természetesen a sorozatban is meg kell menteni, és a számos szerepet alakító Myers tesz róla, hogy akármi is legyen a (világ) vége, jól érezzük magunkat közben.

Clark, Netflix

Május 5.

Sorozatot ihletett a bankrablás, melynek a Stockholm-szindróma elnevezést köszönheti a világ, illetve egész pontosan maga a bankrabló, a kalandos életű Clark Olofsson lesz a központban. A svéd sorozat alkotója Jonas Åkerlund, a főszerepet Bill Skarsgård játssza, és nem összekeverendő a Stockholm c., Ethan Hawke főszereplésével készült filmmel, amelyet szintén ez a sztori ihletett pár éve.

A vér köteléke, Netflix

Május 5.

A Netflix első saját gyártású, nigériai sorozata: aki olvasta cikkünket a Nollywoodnak nevezett, iszonyatos számokat produkáló nigériai filmiparról, az inkább azon csodálkozhat, hogy-hogy erre mostanáig kellett várni. De most itt a négy részes A vér köteléke (Blood Sisters), melynek főhőse, Sarah véletlenül megöli az erőszakoskodó férjét a nászéjszakájukon, és menekülnie kell.

Az utolsó lépcsőfok, HBO Max

Május 6.

Igen komoly szereposztással érkezik az HBO Max true crime minisorozata, amely Michael Peterson krimiíró megtörtént esetét dolgozza fel, akit a felesége meggyilkolásával vádoltak. Annak idején készült már egy azonos című, francia dokusorozat az ügyről (Staircase), most pedig itt a fikció, melynek a társalkotója Antonio Campos (Christine, Mindig az ördöggel), a főbb szerepeket pedig Colin Firth, Toni Collette, Rosemarie DeWitt és Juliet Binoche alakítják.

Teherán 2, Apple TV+

Május 6.

Az iráni atomprogramot szabotáló Moszad-ügynökről szóló sorozat első évadát eléggé kedveltük, úgyhogy izgalommal várjuk a folytatást. Az új évadban Tamar (Niv Sultan) még mindig menekül a Forradalmi Gárda elől, viszont kap egy veszélyes új megbizatást is, és kap egy új felettest is, akit nem más alakít majd, mint Glenn Close.

A vadak 2, Prime Video

Május 6.

A Csendes-óceán egyik lakatlan szigetére pottyanó tizenéves lányok sztorija csak első pillantásra tűnik egy női Legyek urának, mert inkább egy túlélő-thrillerbe oltott young adult tinidrámáról van szó, úgyhogy természetesen jókora tábora lett a sorozatnak. A második évadot nagy mértékben meghatározza majd az első évad végén történt felfedezés, mely egész más színben mutatja a lányok kalandját.

Annarasumanara: A varázslat hangja, Netflix

Május 6.

Az obligát koreai Netflix-sorozat ebben a hónapban egy „fantasy musical dráma” lesz, melynek tinédzser főhősnője gyerekkorától kezdve varázsló szeretne lenni, és az élete megváltozik, amikor találkozik egy igazi varázslóval.

Nullák és ikszek 2, HBO Max

Május 8.

Az alternatív világban játszódó, disztópikus sorozatban a világot a feketék („ikszek”) uralják a fehérek („nullák”) rovására. A Marjorie Blackman könyvei alapján készült sorozat egy vegyes szerelmes pár – a fehér Callum (Jack Rowan) és a fekete Sephy (Masali Baduza) – tiltott szerelmét követi, és úgy tűnt, eltér a regénytől abban, hogy Callum a könyvvel ellentétben életben maradt az évad végére. De mi lesz a folytatásban?

Bezzegszülők 3, HBO Max

Május 10.

Már a harmadik évadához érkezett a szülői lét tragikus, komikus, és tragikomikus jellegzetességeiről mesélő brit feketekomédia-sorozat (eredeti címe Breeders), melyben Martin Freeman alakítja a főszerepet, amellett, hogy alkotóként is részt vesz a sorozatban. Az új évadban Paul (Freeman) és felesége, Ally (Daisy Haggard) új szülői mérföldkőhöz érkeznek, hiszen mindkét gyerekük belép a kamaszkorba.

Dolgozó anyák 6, Netflix

Május 10.

Még egy népszerű vígjáték sorozat a gyereknevelésről, a Workin’ Moms már a hatodik évadához ért: Catherine Reitman (aki alkotója és főszereplője is a sorozatnak) ráadásul nem pihenhet meg, mert a sorozatot megújították egy újabb, azaz a hetedik évad erejéig.

42 nap sötétség, Netflix

Május 11.

Nigéria mellett Chile is elveszíti a Netflix-szüzességét, ugyanis a dél-amerikai országnak is van már saját gyártású sorozata a streamingóriásnál. A thrillernek leírt sorozatot az Oscar-díjas rendező, Pablo Larraín cége készíti, és egy megtörtént bűneset, Viviana Haeger meggyilkolása ihlette, mely a mai napig az egyik legellentmondásosabb ügy az országban.

Varsó királya, Direct One

Május 12.

A lengyel Peaky Blindersként is jellemzett krimisorozat 1937-ben játszódik, a háború előtti Varsóban, ahol a zsidó maffia uralja az alvilágot. A gengszter és mellesleg ünnepelt bokszoló, az alvilág királya címre törő Jakub Szapiro (Michal Zurawski) története van a központban, de közben megismerhetjük a multikulturális Lengyelországot, mely aztán nem sokkal később örökre megszűnt. A sorozat Szczepan Twardoch regényén alapul, mely Kondor Vilmoshoz vagy a Babilon Berlin regényeket jegyző Volker Kutscherhez hasonlóan kever fiktív elemeket valós történelmi szituációkba.

Kegyetlen szépség, Netflix

Május 12.

Ennek a dél-afrikai krimisorozatnak a főhőse egy rejtélyes nő, Zinhle (Rosemary Zimu), aki egy múltbeli bűntettet bosszulna meg, és ezzel elindítja a város nagyhatalmú családját a szétesés felé.

Az essexi kígyó, Apple TV+

Május 13.

Az Apple TV+ e hónapban sem hagy bennünket sztárszínészek nélkül, ezúttal Claire Danes és Tom Hiddleston játsszák a főszerepeket a Sarah Perry magyarul is megjelent regényéből készült sorozatban. Az essexi kígyó a viktoriánus korban játszódik, és egy londoni özvegyasszony és egy essexi lelkész egymásra találását beszéli el egy rejtélyes tragédia ürügyén.

A pénz beszél 2, HBO Max

Május 13.

A magyar nézőkhöz az HBO Max indulásával jutott el a Hacks első évada, melyben a főleg mellékszerepekben látható Jean Smart nagyszerűen alakít egy idősődő standupost, Deborah-t, akit összehoz a sors egy fiatal humoristával (Hannah Einbinder), és az egymástól teljesen elütő karakterek remek vígjáték-sorozatot eredményeztek. A második évadban kiszabadul a sorozat Las Vegasból, mert Deborah turnézni indul, és ez számos további bonyodalmat vetít előre.

Az igazság ára, Netflix

Május 13.

Nem véletlen, hogy a sorozat címe (The Lincoln Lawyer) egyezik a Matthew McConaughey főszereplésével bemutatott filmével, hiszen mindkettő Michael Connelly regényein alapul, és a főhősük az idealista ügyvéd, az autóját irodának is használó Mickey Haller. Őt alakította McConaughey a filmben, ám a sorozat egy másik Connelly-regényből készül, és itt most Manuel Garcia-Rulfo játssza, a sorozat vezető írója pedig David E. Kelley (Tudhattad volna, Hatalmas kis hazugságok), szóval izgalmas tárgyalótermi dráma várható.

Új lehetőségek, Netflix

Május 13.

Egy svájci sorozat (eredeti címe Neumatt), melynek főhőse, Michi sikeres tanácsadó Zürichben, ám egy nap apja öngyilkos lesz, ezért anyjával és két testvérével együtt választania kell saját karrierje és a családi gazdaság megmentése között.

A sokoldalú rendező, Netflix

Május 13.

Török vígjáték, melynek főhőse, Erşan Kuneri a hetvenes-nyolcvanas években próbálkozik pornófilm-rendezőként, és a G.O.R.A. illetve az Arif V 216 című, kultikus, török sci-fi-komédiákban már felbukkant, most pedig kapott egy önálló sorozatot is.

Az időutazó felesége, HBO Max

Május 16.

Audrey Niffenegger bestselleréből már készült egy mérsékelt sikert arató film, úgyhogy ideje volt egy újabb próbálkozásnak. Henry, aki egy genetikai betegségként örökölte meg az időutazást és felesége, Claire történetét a Sherlock sorozattal világsikert elérő Steven Moffat dolgozta át sorozattá, a főszerepeket pedig Rose Leslie és Theo James játsszák.

Baráti beszélgetések, HBO Max

Május 16.

A két éve nagy sikerrel bemutatott Normális emberek stábja Sally Rooney debütáló regényét is sorozattá formálta, és tizenkét részben meséli majd el az érzéseikről rendkívül sokat beszélgető brit fiatalok történetét. A főbb szerepeket Alison Oliver, Sasha Lane és Joe Alwyn alakítják.

Ki ölte meg Sarát? 3, Netflix

Május 18.

Bár csak tavaly márciusban mutatták be az első évadot, a népszerű mexikói sorozat már a harmadiknál jár. Több nem is lesz, tehát most feketén-fehéren ki kell derülnie, ki ölte meg Sarát. Pláne, hogy két állítólagos tettes már előlépett a második évad végén, de ki tudja, mi az igazság?

Éjszakai égbolt, Prime Video

Május 20.

Az már önmagában izgalmasan hangzik, hogy J.K. Simmons és Sissy Spacek főszereplésével érkezik egy sci-fi minisorozat, de ez semmi, ha azt nézzük, hogy  a sorozatban (az angol címe Night Sky) egy házaspárt alakítanak, akik találnak egy lakatlan bolygóhoz vezető portált a kertjükben.

Akkor és most, Apple TV+

Május 20.

E spanyol-angol nyelvű, Miamiban játszódó sorozat főhősei húsz év után kénytelenek szembenézni egy barátjuk halálával végződő buli következményeivel. A Tudom, mit tettél tavaly nyáron receptjére emlékeztető sztorit bemutató sorozat főbb szerepekben az Oscar-díjas Marina de Tavira és az Oscarra már jelölt Rosie Perez láthatók.

Love, Death & Robots 3, Netflix

Május 20.

Újabb bizarr és elgondolkodtató élmények várhatók a Netflix provokatív animációs sorozatától, melynek új évadáról egyelőre csak annyit tudhatunk biztosan, hogy nyolc részes lesz, Tim Miller pedig nagy meglepetéseket ígért.

A megállapodás, HBO Max

Május 22.

Egy tavalyi BBC-sorozat, mely műfaját tekintve krimi/thriller, és egy gyilkossági ügy áll a középpontjában: egy walesi sörfőzde újdonsült főnökét, Jacket holtan találják, és a főzde négy alkalmazottja némasági fogadalmat tesz a történtekről, ám az ügyben egyre több a rejtély és a fordulat.

Stranger Things 4, Netflix

Május 24.

A végére marad a hónap leginkább várt bemutatója: visszatér Eleven, Will, Lucas, Mike, Dustin és mindenki más, aki túlélte a harmadik évadot, sőt. visszatér a halottnak hitt Hopper (David Harbour) is, noha némiképp máshogyan, mint ahogy eddig ismertük. Hat hónappal az előző évad után Hawkins városát még az előzőeknél is durvább, túlvilági veszély fenyegeti, de ha azt legyőzik, akkor talán megszabadulnak örökre a természetfeletti fenyegetéstől. Igaz, akkor miről szólna az ötödik évad?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik