Kultúra

Észak-Csepelen születhet meg Budapest új közparkja

Fürjes Balázs / Facebook
Fürjes Balázs / Facebook
Az átadásra a tervek szerint 2025-ben kerülhet majd sor.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs csütörtök reggel a Facebookon bejelentette:

a Fővárossal, illetve a Csepeli Önkormányzattal együttműködve elkészült az Észak-Csepelre tervezett új budapesti park koncepcióterve.

A ma elhanyagolt, ipari csarnokot is rejtő, szennyezett talajú területen harminchat hektárnyi – közel fél Városligetnyi – zöld születik, ami családbarát, multifunkcionális pihenőparkként, tömegközlekedéssel könnyen elérhetően illeszkedik majd a város képébe.

A poszt szerint természetes parki környezetet alakítanak majd ki, tisztásokkal és nagy, zöld pihenőterekkel, nem pedig zsúfolt sportpályákkal és betonépületekkel, hiszen

a cél, hogy garantált legyen a természetközeliség érzése, és szabadon lehessen frizbizni, piknikezni, tollasozni a zöldben.

Galéria
Fürjes Balázs / Facebook

A Duna-partot biztonságosan megközelíthetővé tevő projektben megőrzik a folyóparti galériaerdőt, csónakházat, kishajókat fogadó kikötőt, illetve háziállatokat – tyúkokat, kacsákat és nyulakat – bemutató tereket is terveznek, de több mint ezer fa elültetése, illetve közösségi kertek kialakítása is szerepel a programban.

Lesznek persze sportpályák, futókör, két tematikus játszótér, kutyás rét, illetve látogatóközpont is, ahol a látogatók foglalkozásokat, rendezvényeket, illetve termelői piacokat fogadni képes közösségi tereket találnak  majd, sőt, egy kávézónak is jutni fog hely.

A legkülönbözőbb tömegközlekedési eszközökkel – így a föld alatt a Kálvin térig meghosszabbítani tervezett csepeli hévvel –, valamint biciklivel is elérhető, az s73 Tájépítész Stúdió tervei szerint megszülető park átadására a tervek szerint 2025-ben kerül majd sor.

A teljes poszt itt érhető el:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik