Kultúra

Operettel népszerűsítik Magyarországot a tengerentúlon

Operettissima / Youtube
Operettissima / Youtube
Az Operettszínház művészeivel készült műsor a következő három évben többször is feltűnik majd a tengerentúli tévékben.

A főműsoridőben akár havi 64 millió ember által nézett PBS nevű csatornán épp két héttel ezelőtt mutatták be az Operettissima nevű produkció 2020 őszén, Budapesten rögzített felvételeit, az pedig 2024-ig több mint háromszáz csatornán, az ország 43 államában fut majd.

A Salute to Budapest and Vienna címet kapott, a legismertebb Lehár Ferenc-, Kálmán Imre-, és Johann Strauss-műveket bemutató egyórás gála részeként a nézők egy Magyarországot, illetve a hungarikumokat is bemutató kisfilmmel is találkozhatnak, a szervezők 2022 őszén pedig élő turnét is terveznek az Egyesült Államokban, illetve Kanadában.

Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke kiemelte:

az eseménysorozat széles körben népszerűsíti a magyar operettet. A 2022-es őszi turné helyszínein további hungarikumokat is bemutat a kiállítás. Az épített környezet, az innováció, a néphagyomány és a gasztronómia népszerűsítésével betekintést enged hazánk értékeibe, így hódítva meg milliókat, hogy érdeklődjenek vagy turistaként el is látogassanak Magyarországra. Hozzátette: a zene, a tánc, az életmód és a kézműves kultúra nemzeti sajátosságainak legelevenebb őrzői, amelyek segítenek minket abban, hogy értékeinket szem előtt tartva helyezzük el magunkat a világ nemzeteinek sorában, és képviselni tudjuk értékeinket, hagyományainkat, szokásainkat, vérmérsékletünket, ízlésvilágunkat.

– derül ki a kormány július végén kiadott közleményéből.

A Magyarország turisztikai vonzerejét erősíteni kívánó műsor fogadtatásáról az Index írt – ebből kiderül, hogy az előző év végén, illetve a Valentin-nap körüli időszakban online már látható adás több százezres nézettséget produkált, így a PBS ennek köszönhetően csapott le rá.

A cikk a Goldstar oldalán megjelent, 2020 végén született nézői értékelésekből szemlézett, kiemelve közülük kettőt:

Nagyszerű előadás, pazar felbontású stream, tömör, élvezetes és vidám interjúk számos előadóval, akiknek csodálatos hangjuk van. Remek válogatás, alig várom, hogy élőben is láthassam őket

– írta egyikük, egy másik pedig ennek szöges ellentétét gondolta:

Az egész előadás vegyes volt. Az egyik női énekes kiemelkedő, míg mások erős közepesek. A tánc élvezetes volt, de nem kiemelkedő. A kosztümök feltűnőek. Megnézném újra? Nem.

Több néző kifogásolta a hasonló esetekben megszokott angol feliratok hiányát, hiszen a magyar, illetve német nyelvű szöveget nyilvánvalóan nem értették, a vélemények jó része azonban pozitív irányba mutatott.

Az Operettissima társproducere, a humorista Nacsa Olivér ezzel valószínűleg elégedett lehet, hiszen az Index nem tudta ugyan megszólaltatni, egy korábbi mondatát azonban idézte, miszerint

ő már évekkel ezelőtt ráeszmélt, hogy az operett megítélésén változtatni kellene, így hatalmas elszántsággal támogatja a műfajt.

Az Index július végén a Vigadóban tartott sajtótájékoztatón is ott volt, ahol az Operettissima tulajdonosa, a producer Vadász Dániel kijelentette:

céljuk, hogy minél több ember életében jelen legyen a zenei és színházi élmény, továbbá, hogy a koncertek és zenés színházi produkciók kortól és lakóhelytől függetlenül a lehető legtöbb nézőhöz eljussanak. Az Operettissima stábja szerint fontos, hogy a produkciók olyan kiemelkedő minőségű alkotások legyenek, amelyek rendszeres kultúrafogyasztóvá teszik a nézőket, szórakoztatják, mégis edukálják őket.

Kérdés persze, hogy ennek valóban a lassan százhatvanadik születésnapját ünneplő, könnyed dallamvilággal rendelkező operett-e a legjobb módja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik