Bielik István / 24.hu
Kultúra

Havadtőy Sámuel díszíti a Budavári Palota felújított termét

Havadtőy Sámuel, a világhírű magyar művész készíti a Budavári Palota elsőként rekonstruált terméhez, a Szent István-teremhez kapcsolódó különleges installációt. A Szent István-terem és a hozzá kapcsolódó installáció augusztus 20-tól várja a nagyközönséget, az első napokban ingyenesen lesz látogatható – közölte a Várkapitányság szerdán az MTI-vel.

Mint írják, a készülő tárlat „múlt és jelen, tradíció és értékmentés összefüggésében” idézi fel Szent István király szellemi örökségét, államalapításának időtálló eredményeit. A helyiséghez kapcsolódó művészi alkotásban Havadtőy a kortárs művészeten keresztül, a képzőművészet eszközeivel mutatja be az államalapító király intelmeit. A kivételes installáció megalkotásához a művész hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte, de megjelenik benne a csipke is.

Havadtőy Sámuel, azaz Sam Havadtoy magyar szülők gyermekeként 1952-ben született Londonban. Családjával 1956 nyarán tértek haza Magyarországra, a forradalom után azonban nem tudtak visszajutni Angliába, végül 1971-ben sikerült emigrálnia. Volt lakáj, cseléd és szakács is, majd New Yorkba került, ahol 1976-ban létrehozta lakberendezéssel foglalkozó üzletét. Az 1980-as évek elején bekapcsolódott a New York-i művészéletbe, ahol a legkiválóbb művészekkel dolgozott együtt. Szoros baráti viszonyba került Warhollal, Haringgel, George Condóval és sok más művésszel, köztük Yoko Onóval is, akivel élettársi kapcsolatban élt több mint húsz éven keresztül.

Az 1980-as évek végén visszatért Európába, Magyarországra is több ízben ellátogatott, majd 1992-ben megalakította Budapesten a Galéria 56-ot. Havadtőynek több magyarországi kiállítása mellett fontos szerepe volt a rendszerváltás utáni hazai képzőművészeti életben: amerikai és magyar művészeket ismertetett össze. Vele készített, 2018-as nagyinterjúnk itt olvasható:

Kapcsolódó
Havadtőy Sámuel: Sose hittem, hogy Yoko életében betölthetem John Lennon helyét
Tizenkilenc évesen disszidált, New Yorkban lett sikeres festő és lakberendező, John Lennon halála után húsz éven át ő volt Yoko Ono élettársa. Pesti Nagyinterjú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.