Kultúra

Hajdu Szabolcs trilógiává bővíti az Ernelláék Farkaséknált

Big Bang Media
Big Bang Media
Egyetlen lakás kell csak hozzá.

2016 egyik nagy filmes meglepetéssikere az Ernelláék Farkaséknál volt, amelyet Hajdu Szabolcs saját színdarabjából adaptált, teljesen a filmtámogatási rendszeren kívül forgatták, majd úgy is forgalmazták, lakásvetítésekre szállítva ki a filmet. Az Ernelláékból így valódi, szájról szájra terjedő kulturális jelenség lett, ráadásul elhozta a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját. A színházban azóta már két kvázi folytatás – a 2016-os Kálmán-nap, illetve a 2019-es Egy százalék indián – is készült a darabhoz, és Hajdu most azt nyilatkozta, hogy ezeket is filmre viszik:

Az Ernelláék sikere miatt folyamatosan felmerült bennünk, hogy ezeket a színdarabokat is filmre visszük. Végül a pandémia alatt állt össze egy rendszer, amely alapján meg tudjuk őket csinálni. Az Ernelláék formanyelvét folytatva ezeket is egyszerű körülmények között lehet leforgatni. Egyetlen lakás kell csak hozzájuk

– mondta az író-rendező a Filmhunak, hozzátéve, hogy ha nem is direkt folytatásai az Ernelláéknak, de a felvetett témák szintjén sok áthallás van a három film között. Ahogy a lap kiemeli, mindhárom mű középpontjában egy középkorú pár áll, és egy-egy család életébe enged betekintést. Mindháromban Hajdu és Török-Illyés Orsolya alakítja a középkorú párt. Az első rész a gyereknevelés, illetve a kivándorlás és hazatérés témáit bontja ki, a másodikban az intimitás hiánya okoz párkapcsolati válságot, a harmadik pedig az identitásra, öröklött magatartásformákra és a modern kori nemi szerepekre fókuszál. Hajdu az Ernelláék kapcsán így nyilatkozott annak idején:

Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak.

Hajduék annyira ráéreztek a független filmkészítés ízére, hogy az elmúlt években is forgattak egy filmet a rendszeren kívül. A Békeidőt az interneten mutatták be tavaly, kritikánkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Békeidőben is simán kicsináljuk egymást
Hajdu Szabolcs új filmje tükröt tart a társadalomnak, és ennek érdekében nem riad vissza olyan kényes témáktól sem, mint a Marton-ügy és a migránsozás. Békeidő-kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik