Kultúra a világ egy fura hely

Villamosgarázsban született meg Bécs legnagyobb ortodox temploma

Bwag / Wikimedia Commons
Bwag / Wikimedia Commons
Az épület másik felében egy szupermarket működik.

Bécsben a XVIII. század hajnalán jelentek meg az ortodox keresztények, első templomukat, a ma is álló Georgskirchét azonban csak 1806-ban avatták fel. Az azóta eltelt kétszáz évben az egykori császárváros számos más pontján is születtek saját épülettel rendelkező keleti keresztény közösségek, ezek egyikének otthona azonban annyira távol esik a legtöbbek fejében élő templomképtől, hogy egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni mellette.

Az osztrák főváros legnagyobbjának számító, a szerb ortodoxok által használt Krisztus feltámadása-templom ugyanis egy

hosszú ideje üresen álló villamosgarázs egy részének levágásával született.

Bwag / Wikimedia Commons

A 2002 októberében felszentelt épületet 2006-2007-ben teljesen átépítették, és többek közt két harangtoronnyal, illetve egy jókora mozaikkal bővítették, a lényegen mindez azonban semmit sem változtatott, hiszen a nagy belső csarnok így is megmaradt, oldalhajót pedig nem csatoltak hozzá.

Bwag / Wikimedia Commons

Az épület másik fele sokáig parkolóként működött, 2012-ben azonban egy Billa szupermarket költözött a falai közé:


Különleges templomot persze nem csak Bécsben, hanem a világ bármely táján találunk: Budapesten egy gumijavító műhelyből született Szent Rita-templom és református űrhajó rejtőzik (korábban pedig rövid ideig egy szabadkőművesek alapította könyvtár is ortodox imaházzá vált), a világban járva azonban vízen úszó, óriásbunkernek indult, vagy épp lakássá alakított hitéleti helyekbe is botolhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik