Kultúra

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro az internetes lincshangulattól félti a fiatal írókat

Jonathan Nackstrand / AFP
Jonathan Nackstrand / AFP
Szerinte öncenzúrára késztetheti őket a tömeges trollkodás.

Nagyon féltem az írók fiatalabb generációit

nyilatkozta a BBC-nek a 66 éves, japán származású brit író, Kazuo Ishiguro, aki 2017-ben kapta meg az Irodalmi Nobel-díjat. Úgy véli, az a növekvő elvárás, hogy csak a saját élményeikről írhatnak, öncenzúrára késztetheti a szerzőket, akik azt érzik, hogy a karrierjük és reputációjukat kockáztatják, ha kilépnek a biztonságos zónából. „Ez egy veszélyes állapot”, mondta A napok romjai írója, akit 2019-ben lovaggá is ütöttek.

A regényszerzőknek azt kellene érezniük, hogy szabadon írhatnak bármilyen nézőpontból, és sokféle szemszöget képviselhetnek. Én már pályám kezdetétől fogva nagyon különféle nézőpontokból írtam. Első regényemet például egy nő szemszögéből.

Aggodalmai nyilván nem függetlenek az utóbbi idők bojkottjaitól, például a transzfóbiával vádolt JK Rowlingot ért támadásoktól, melyben sokan a Harry Potter szerzőjének letiltását követelik. Ishiguro magát nem félti a letiltástól:

Úgy vélem, kiváltságos és viszonylag védett helyzetben vagyok, mert nagyon befutott szerző vagyok. Annyi idős vagyok, amennyi. Van egyfajta elismertségem. Talán csak illúzió, de ezek miatt úgy érzem, védettséget élvezek.

Az úgynevezett „cancel culture”, vagyis „letiltás-kultúra” túlkapásaival kapcsolatos dilemmákról legutóbb ebben a cikkünkben elmélkedtünk:

Kapcsolódó
Az elnyomottak hangjának indult, lincselés lett belőle
Bár előre mozdított egy csomó időszerű változást, hogy a megnyilvánulásokért és tettekért felelősségre vonhatóvá váltak az emberek és a vállalatok, a cancel culture kétélű fegyver, és messze nem csak a szólásszabadság miatt lenne fontos újragondolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik