Kultúra

800 millióból foroghat politikai krimi az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról

Máté Péter / AFP
Máté Péter / AFP
Nemzetközi stábot ígérnek, de a filmtervet egyelőre nagy titkolózás övezi.

Információink szerint fikciós nagyjátékfilm készül a 2006. őszi eseményekről, amelyben feltehetően az őszödi beszéd kiszivárogtatása körül forognak majd az események, és szerepet kaphatnak benne az ezt követő zavargások is. A készülő filmnek sok hivatalos nyoma egyelőre nincs, de iparági forrásainktól úgy értesültünk, már zajlik a szereplőválogatás.

Amikor egy ambíciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak

– olvasható abban a szerkesztőségünk birtokába jutott levélben, amellyel a Universe Management casting cég keres meg potenciális szereplőket. Ebből a témaismertetésből ugyan a legkevésbé sem derül ki, hogy az emlegetett „botrányos hangfelvétel” az őszödi beszéd volna, de lapunknak többen megerősítették, hogy erről van szó.

Nem akarták az arcukat adni

Beszéltünk két, neve elhallgatását kérő színésszel is, akiket castingolni szerettek volna, ám végül egyikük sem ment el a meghallgatásra. Mindkettejükre a Facebookon, ismeretlenül írt rá egy casting director, hogy lenne egy nagyszerű szereplehetőség, és ha érdekli őket, beszéljenek róla telefonon. A telefonbeszélgetések során elhangzott, hogy politikai krimiről van szó, nemzetközi stábbal és neves angol rendezővel. „Nagyon sokszor elismételte, hogy fikciós film, majd meglepő gyorsasággal mondta, hogy 2006, őszödi beszéd, ilyesmi a téma, érdekel-e a főszerep” – idézte fel a 24.hu-nak egyikük. Mint mondja, ő azért nem ment el végül a meghallgatásra, mert nem akart belefolyni egy olyan projektbe, amelynél esélyt lát arra, hogy a politikai csatározások kellős közepébe kerül majd. A casting director azzal érvelt neki a telefonban, hogy a film nem politikai állásfoglalás, hiszen nem is magyar a stáb, és amúgy kiváló lehetőség, mert komoly anyagi támogatást kap és széles közönség előtt fogják vetíteni.

A másik lapunknak nyilatkozó színész is hasonló okokból nem ment el végül a meghallgatásra. Nem önmagában a téma riasztotta el, hiszen mint mondja, szívesen részt venne egy olyan filmben, ami korrekten dolgozza fel a 2006-os eseményeket. Ám szakmabeli ismerőseitől tájékozódva és a projekt egész időzítését mérlegelve arra jutott, hogy jobb, ha távol marad. Az is furcsa volt neki, hogy áprilisi forgatáskezdésről beszéltek, ami meglehetősen közeli időpont ahhoz képest, hogy még zajlik a főszereplők castingja. „A kapkodás miatt is azt éreztem: lehet, hogy itt nem művészi célok dolgoznak a háttérben, hanem valami más. Márpedig színészként csak olyanhoz akarom adni az arcom, amit később is vállalhatónak tartok” – mondta, hozzátéve, hogy a színházi és filmes berkekben zajló politikai csatározások nem az ő generációjának a harcai, ezért nem is kívánja folytatni őket. A megkérdezett színészek ismeretségi köréből többeket is behívtak meghallgatásra. Egyikük tudott olyan színésznőről, aki elment a castingra, és csak helyszínen derült ki számára, mi lesz a film témája.

Dér Miklós / AFP

A hazugság ára

A készülő filmről egyelőre nyoma sincs hivatalos tájékoztatásnak, így azt sem tudni, ki lehet a neves angol rendező, a stáb egyéb nemzetközi tagjai, illetve, hogy milyen támogatásból, és ki gyártja a filmet. A lapunk birtokába került emailből annyi derül ki, hogy a színészeket a Megafilm Tétényi úti székházába hívják meghallgatásra.

Megnéztük a Nemzeti Filmiroda nyilvántartását, ahol minden készülő filmet regisztrálni kell, amely állami támogatást vesz igénybe (akár közvetlen, akár közvetett formában, vagyis társasági adókedvezmény útján). Itt azt találtuk, hogy a Tétényi úti címre bejegyzett MEGA FILM Kiadó Kft. 2021-ben regisztrált egy játékfilmet A hazugság ára címen. A projekt mellett 800 millió forintos filmgyártási költség szerepel, amelynek a törvény szerint 30 százalékát, vagyis 240 millió forintot teheti ki az adókedvezmény formájában kapott támogatás. A nyilvános táblázat alapján a film gyártása már tavaly november óta tart, a forgatás megkezdésére 2021. március 21-ét jelölték meg, a „befejezés dátuma” rubrikában pedig október 23. szerepel. Utóbbi céldátumok persze még csúszhatnak a koronavírus-járvány és egyéb tényezők miatt is.

Iparági berkekben egy ideje kering az a feltételezés, hogy a nagy titkolózás övezte filmet a 2022-es országgyűlési választások előtt tervezik bemutatni. Egy ilyen időzítés esetén jó eséllyel menthetetlenül átpolitizálódna a film, hiszen nehéz lenne elválasztani a Gyurcsány Ferenc és a baloldal démonizálására épülő kormányzati kampánytól.

A projekttel kapcsolatban megkerestük Kálomista Gábort, aki a MEGA FILM Kft. ügyvezetője és egyik tulajdonosa. Többek között arról érdeklődtünk nála, hogy valóban részt vesz-e a produkciós cége egy olyan film készítésében, amely a 2006 őszi eseményeket dolgozza föl. Írásban feltett kérdéseinkre nem érkezett válasz, mikor pedig telefonon elértük a producert, közölte, hogy nem akar nyilatkozni. Hasonló választ kaptunk a castingban közreműködő Universe Management Kft. ügyvezetőjétől, Markovics Annabelltől, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy készül ilyen film.

Nem a Filmintézet támogatja

A finanszírozás hátteréről egyelőre nagyon keveset tudni. Amennyiben az őszödi beszédről szóló projekt tényleg azonos a Filmirodánál regisztrált A hazugság ára című filmmel, akkor a 800 millió forintos gyártási költség nagyságrendje elég jelentősnek mondható. Ahhoz, hogy bejegyezzék, elvileg finanszírozási tervet és azt alátámasztó dokumentumokat kellett bemutatnia a gyártónak, ami azt is jelenti, hogy az összeg legalább 70 százaléka rendelkezésére áll (560 millió forint). A maradék 30 százalékot a már említett közvetett állami támogatás adja ki. Ez esetben maximum 240 millió forintot lehet majd lehívni ebben a formában.

Közvetlen állami támogatás viszont nincs feltüntetve a projektnél, ami a Filmiroda általunk megkérdezett munkatársa szerint arra utal, hogy a szokásos állami intézmények nem vesznek részt a finanszírozásban, mint például a Nemzeti Filmintézet (NFI), vagy a közmédia (MTVA). A tisztánlátás végett őket is megkerestük kérdéseinkkel. Az NFI közölte, hogy nincs őszödi beszéd témájú filmterv, sem forgatókönyv az általuk támogatott filmek között (a pályázatok eredményeiről vezetett nyilvános adatbázisban pedig valóban sehol nem tűnt fel A hazugság ára cím). A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., illetve az MTVA viszont nem válaszolt kérdéseinkre. Amennyiben a későbbiek folyamán megkapjuk válaszaikat, természetesen azokat is közöljük olvasóinkkal.

Lengyelországban nagy port kavart egy politikai thriller

Önmagában amúgy semmi rendkívüli nincs közelmúltbeli események, akár politikai botrányok filmes feldolgozásában. Hollywoodban ez bevett gyakorlatnak számít, friss példa erre a Donald Trump elnökségének egyik nagy port kavart döntéséről szóló minisorozat, a The Comey Rule, amelyet a tavalyi választási kampányhajrájá kellős közepén tűztek műsorra, de Oliver Stone is pár héttel a 2008-as elnökválasztás előtt mutatta be az épp leköszönő George W. Bushról szóló életrajzi filmjét. Egy ilyen téma és időzítés persze mindig magában hordja annak esélyét, hogy a propagandisztikus hangnem eluralkodik a történeten és politikai fegyver lesz a filmből, de legalábbis nagyon sokan így tekintenek majd rá. Különösen olyan rendszerekben, ahol a filmipar finanszírozása összehasonlíthatatlanul nagyobb mértékben támaszkodik az állami forrásokra, mint a tisztán piaci alapon működő Hollywood esetében.

Az utóbbi tíz évben a térségünkben is akadt példa, hogy heves társadalmi vita alakult ki egy politikai thriller körül: Lengyelországban az robbantott ki botrányt, amikor 2012-ben kiderült: film készül a pár évvel korábbi repülőkatasztrófáról, amelyben a politikai és katonai elit csaknem száz tagja meghalt, többek között Lech Kaczyński akkori lengyel elnök is. Az Antoni Krauze által rendezett film is egy újságírót állított a középpontba, akit nem elégít ki a tragédia hivatalos magyarázata, és veszélyes nyomozásba kezd a valódi okok feltárása érdekében. A rendező a vita során egyértelművé tette, hogy Szmolenszk című filmmel politikai igazságot kíván szolgáltani Kaczyńskinak, sokan viszont azzal vádolták az alkotókat, hogy a tényekről elrugaszkodott történettel amúgy is népszerű összeesküvés-elméleteket táplálnak a nemzeti tragédiával kapcsolatban. A Kaczyński szerepére eredetileg felkért színész, Marian Opania, és több neves kollégája is erre hivatkozva utasította vissza a részvételt a filmben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik