Kultúra

Zavarja a dánokat, hogy fehér szinkronszínészt kapott a Pixar-film fekete karaktere

WALT DISNEY PICTURES - PIXAR ANI / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
WALT DISNEY PICTURES - PIXAR ANI / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Első fekete főszereplőjét mutatta be a Pixar a Disney Pluson nemrég bemutatott Lelki ismeretek című filmben. Néhány országban, többek között Dániában azt kritizálják viszont, hogy a karaktert nem egy fekete, hanem fehér férfi szinkronizálta, írja az Independent. Dán aktivisták szerint számos aktivista és tudós szerint ez a döntés a strukturális rasszizmus példája.

Az említett szereplőt szinkronizáló Nikolaj Lie Kaas nemrég azt nyilatkozta a kritikákra reagálva, hogy álláspontja bármelyik munkával kapcsolatban nagyon egyszerű, az kapja meg a munkát, aki a legjobb an tudja elvégezni azt, legyen szó nőről vagy férfiről.

Az egyik aktivista, Asta Selloane Sekamane vitatta azt az állítást, miszerint nem volt elegendő fekete színész a főbb szerepek szinkronhangjára, amikor a mellékszereplők dán szinkronszínészei között jó pár feketét lehet találni.

Mira Skadegad akadémikus szerint Dániában az emberek „hosszú múltra tekintenek vissza a rasszizmus kérdésében, és mélyen odafigyelnek az egyenlőség eszményére”.

Ez a gyakorlat azonban számos európai országban előfordul. A Lelki ismeretek német változatában a főhős Joe-t fehér színész, de Paul, egy szintén fekete karaktert Kaze Uzumaki fekete színész szinkronizálja. Utóbbi a New York Times-nak elmondta, hogy szinte kizárólag fekete karaktereket szinkronizál, ami kezdetben nem tetszett neki.

De arra gondoltam, hogy kényelmesebben érzem magam, mint sok más fehér kolléga, akik nem ismerik jól az angol nyelvet, és nem igazán tudják megmondani, hogy beszél egy fekete ember

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik