Kultúra ismeretlen budapest

Ilyen arccal születhet újjá a Krisztina tér lebontásra ítélt épülete

Budavári Önkormányzat, ill. Google Street View
Budavári Önkormányzat, ill. Google Street View
A Budavári Önkormányzat által közzétett látványtervek még nem kaptak zöld utat a kormányhivataltól, de az ügy azokat látva kedvező véget érhet.

Az idei január a fővárosi épületek szemszögéből igen rosszul indult, hiszen számos olyan épület bontásáról röppentek fel hírek, amik száz-százötven év alatt Budapest városképének szerves részévé, sőt, lakóik, illetve a bennük feltűnt csoportok miatt sokszor nem csak építészet-, de város- és kultúrtörténeti jelentőséggel is rendelkeznek. A Wichmann kocsmájaként elhíresült Kazinczy utca 55. , illetve az 1793-ban alapított Márványmenyasszony az utolsó pillanatban ugyan megmenekülni látszik, a Várkert rakparton készülő túlépítés, a századfordulós húsbolt fölé tornyosuló Mester utcai társasház, a BME kampuszán születő új óriás, illetve az MTA egykori Központi Kémiai Kutatóintézetének egyelőre rejtélyes átalakítása azonban jó eséllyel nem fog akadályba ütközni.

Nem minden épületet lehet azonban megvédeni: kitűnő példa erre a mozgalmas történelmű, az Alagút Dunától távolabbi kijáratától néhány lépésre álló Krisztina tér 8., aminek történetét keddi cikkünkben foglaltuk össze.

Kapcsolódó
Krisztina tér 8.
Mozgalmas történelmű ház tűnik el az Alagút közeléből
Az életveszélyes állapotú ház utódja a Krisztina tér felé továbbra is régi arcát mutatja majd.

A mai arcát épp kilencven évvel ezelőtt, 1931-ben megkapó egyemeletes ház nem élvez műemléki védettséget – hiszen nincsenek azt a város többi épületétől megkülönböztető jegyei, vagy kiemelkedő jelentősége –, állapota pedig mostanra életveszélyessé tette.

Amint azt a részleteket bemutató cikkünkben is említettük, a hosszú évek óta üresen álló, statikailag meggyengült épületet 2016-ban a Budavári Önkormányzat nyilvános pályázaton eladta, a szerződés értelmében azonban egészen addig résztulajdonos marad, amíg az új gazda jogerős építési engedélyt nem szerez.

Az épület Krisztina tér felé néző főhomlokzata
Google Street View Az épület Krisztina tér felé néző főhomlokzata

Ez az első hallásra furcsa megoldás az egyetlen lehetőség arra, hogy a kerület vezetése megőrizze a Krisztina téri főhomlokzatot, így biztosítható, hogy a városkép szempontjából is kedvező változás jöhet létre.

A kerületi főépítész, Csány Éva a 24.hu kérésére kifejtette:

A kétszintes épület „eltörpül” a szomszédjai mellett, így a ráépítés logikus, főleg, hogy ezzel a változással a szomszédos tűzfalak is láthatatlanná válnának.

Az épületre statikai állapota miatt biztos bontás vár, az ügyet pedig még egyértelműbbé teszi, hogy a hatályos építési jogszabályok szerint kötelező az autóparkolás telken belüli megoldása, ez pedig csak garázscélú alápincézéssel jöhet létre.

A házzal kapcsolatban a Kormányhivatalhoz eddig befutó engedélykérések is alátámasztják ezt: míg 2017-2018-ból három, átépítési engedélyezési eljárás látszik (ezeket sorban elutasították), addig a 2020. szeptemberében és decemberében leadott társai már teljes bontásról, illetve új társasház emeléséről szólnak.

Utóbbi egyelőre még nem kapott engedélyt – tudtuk meg Csány Évától, a leadott tervek azonban most feltűntek a kerület hivatalos Facebook-oldalán:

A képeken jól látszik, hogy a visszaépítendő homlokzatot vertiálisan tükrözik, így a kapuzat a ház tértől távolabb eső oldalára esik majd, az újjáépített, bézs vakolt felületű rész fölé pedig két újabb, a környék képéből homlokzatával drasztikusan kilógni nem akaró, sötétszürke cseréptetővel zárt, az első emeleti zárterkélyt folytató szint kerülne.

Az építési engedélyezési eljárásban jelenleg elbírálásra váró tervek részlete.
Budavári Önkormányzat Az építési engedélyezési eljárásban jelenleg elbírálásra váró tervek részlete.

A tűzfalak ezzel valóban eltűnnének, az épület pedig 21,95 méteres magasságával igazodna a nála egy, illetve két méterrel magasabb szomszédaihoz.

A látványterveken egyértelműen látszik, hogy a befektető, illetve az önkormányzat által még közösen tulajdonolt épület jó úton jár az észszerű újjászületés felé, ami az értékes épületekkel teli környék képén sem ejtene foltot.

A ma a földdarabon álló épület megmenekülése, majd élettel való újbóli megtöltése lenne persze az ideális megoldás, annak állapota, illetve az ingatlanbefektetői szempontok azonban nyilvánvalóan nem ezt diktálják. De amíg a képen látható megoldás lesz a végeredmény, addig nincs is semmi gond mindezzel.

Frissítünk!

A fent látható terveket a Falanszter szerint Gyöngyössy György jegyzi, a projekt mögötti ingatlanfejlesztő pedig a számtalan műemléképület külső és belső megújításáért, helyreállításáért, illetve generálkivitelezőjeként bizonyított LAKI Épületszobrász Zrt.

A cég hivatalos honlapján, az Ingatlanfejlesztés menüpontból nyíló galériában az épület egy nyilvánvalóan korábbi látványterve látszik, hiszen az egy egy emelettel magasabb épület képét mutatja. A három elérhető fotó közül kettő újdonságot hordoz, hiszen nem csak az utód Naphegy utca felé eső homlokzatának egy korábbi verzióját, de a leendő épület korábban megálmodott keresztmetszetét is látjuk rajta.

Kérdés, hogy ezt a tervet mentették-e át az aktuális tervekre, de ha igen, akkor nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy az ügy megnyugtató véget fog érni, a LAKI és a Budavári Önkormányzat valóban a lehető legtöbbet hozta ki a projektből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik