Kultúra

Ha a Meseország mindenkié problémás a nem hagyományos nemi szerepek miatt, rengeteg más könyv is az

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Mai hír, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Labrisz Egyesület a Meseország mindenkié című kötet értékesítésekor, ugyanis  nem tüntették fel, hogy a kötetben szereplő mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg, ezért sérülnek a vásárlók jogai a megfelelő tájékoztatáshoz.

Kapcsolódó
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt elmarasztalták a Meseország mindenkié kiadóját
Nem tüntették fel, hogy a könyvben szereplő mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg.

A Labrisz Egyesület most közölte, bíróságra viszik az ügyet, a döntés ugyanis szerintük diszkriminatív. Közleményük szerint

a fogyasztóvédelem nem definiálta, mik azok a hagyományos nemi szerepek, amelyektől a meseantalógia eltérne. Határozatuk egy anonim, prekoncepciókon alapuló bejelentést vesz készpénznek, figyelmen kívül hagyva a pedagógiai és pszichológiai szakmai állásfoglalásokat. Az sem világos, hogy pontosan milyen kárt szenvednének az olvasók a “megfelelő” tájékoztatás hiányában. Egy olyan társadalomban, amelyben a nemi szerepek erősen változóban vannak, a “nem hagyományos nemi szerepek” megismertetése a gyerekekkel nem veszélyekkel jár, hanem felkészíti őket az életre. Emellett a kortárs irodalom, a gyermekirodalmat beleértve, rengeteg olyan karaktert vonultat fel, akik nem a hagyományos nemi szerepekben tűnnek fel. Adódik a kérdés, hogy vajon ezeknek a könyveknek az árusításánál is felmerül-e a tisztességtelen kereskedelem gyanúja?

Ugyanebben a témában Pál Márton is összeírt néhány olyan mesét, amit szerinte szintén figyelmeztetéssel kellene ellátni: Simbát például Az oroszlánkirályból két férfi nevelte fel, Szaffit pedig a nagyanyja, ami szintén nem hagyományos családmodell, ahogy Hófehérke és a hét törpe együttélése sem. Egy kommentelő felvetette a farkasról és a hét kecskegidáról szóló Grimm-mese problémás voltát is, de a görög mitológia sem éppen hiba nélküli e tekintetben.

A Labrisz szerint egyébként az az igény, hogy a Meseország mindenkié tüntesse fel a mesék “hagyományostól eltérő” voltát, a társadalmi sokszínűséget bemutató művek megbélyegzése, amely szembemegy Magyarország Alaptörvényével, mely tiltja a hátrányos megkülönböztetést. A Háttér Társaság a határozatot támadó közigazgatási perben jogi képviseletet nyújt a Labrisznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik