Kultúra

Meghalt Benkő László, az Omega alapítója

A halálhírt az együttes a Facebook-oldalán tudatta.

Meghalt Benkő László, az Omega alapítója – közölte megrendülve a hírt az együttes Facebook-oldalán.

A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.

Benkő László Szombathelyen született 1943. június 12-én, de tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Középiskolásként kezdett zenélni, rövid ideig a Benkó Dixieland Band, majd az Omega elődjének tekinthető Próféta együttes tagja volt, írta a Wikipédia.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az első évtizedben Benkő László szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gáborral másik billentyűsük is lett, ő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős). Időnként zongorázott és sokszor énekelt.

Presser távozása után kizárólag billentyűs volt, szintetizátort 1973-ban az Omega használta először Magyarországon. Az együttes jelenlegi tagjai közül ő alkotott, játszott legtöbbet önállóan. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője volt. 2013-tól fellépett a Megapolis tribute együttessel. 2017-ben májrákot diagnosztizáltak nála, amelyből kitartó küzdelem után felépült, a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba.

Benkő László díjai, elismerései:

1970 – Yamaha fesztivál fődíja
1986 – Liszt Ferenc-díj megosztva a Omega együttes tagjaival
1995 – A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje
2008 – Zamárdi díszpolgára
2011 – Pro Urbe Budapestért díj – megosztva az Omega együttes tagjaival
2013 – Kossuth-díj megosztva a Omega együttes tagjaival
2013 – Mihail Alekszandrovics Romanov orosz nagyherceg Emlékérem
2018 – Fonogram Életműdíj – megosztva az Omega együttes tagjaival
2020 – Magyar Kultúra Lovagja

Kiemelt kép: Biró István / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik