Kultúra

És lám, a kiskamaszokat sem csak ostobán lehet szórakoztatni

Az Enola Holmes tüneményes, vicces, tetszetős, szórakoztató – és még okos is. Ha több ilyen ifjúsági film készülne, jobb hely lenne a világ. Kritika.

Kevés zsibbasztóbb szellemromboló élményt tudok ma elképzelni, mint azt, ha egy úgynevezett mesecsatorna kiskamaszoknak szóló szitkom-sorozatai elé kényszerülök. Tudják, iCarly és hasonlók: kora tizenéves kistinik fejhangon nyafogva sipítoznak egymásnak erőltetett poénok és kínos bukdácsolás közepette, és közben se füle, se farka az egésznek. Nem mondom, hogy az Első csók, amit ugyanebben a korban a generációm nézett, sokkal jobb volt, de azért… de, jobb volt. És nyilván, azok a gyerekek, akik nem a klasszikus, nekik szóló tévécsatornák előtt ülnek, hanem legalább a Netflixig, vagy a rájuk kimondott hangsúlyt fektető HBO GO-ig eljutnak, már most is van alternatíva, de a „teen” címkével futó filmek és sorozatok kínálata még ma is jócskán elbír némi progressziót, elszakadva a kizárólag a kamaszromantikán rugózó témáktól. Ezen a fronton jött az Enola Holmes, az eredetileg tervezett moziforgalmazás helyett a Netflixen, megmutatni, hogy is kell ezt csinálni és az, hogy a Conan Doyle-örökség kezelői képesek a filmen problémázni, méltatlan és felesleges.

Enola a híres Sherlock Holmes kishúga, és ha a legnagyobb Holmes-rajongóként sem rémlik, ki ő, a hiba nem az ön készülékében van, a karakter ugyanis nem Sir Arthur Conan Doyle műve, hanem egy bizonyos Nancy Springeré, aki The Enola Holmes Mysteries (Az Enola Holmes-rejtélyek) címmel még 2006-ban kezdte el kiadni detektívregény-sorozatát. Tehette mindezt annak ellenére, hogy Conan Doyle szellemi hagyatékára, így Sherlock Holmes alakjára, és az azt övező univerzumra közmondásosan szigorúan vigyáznak az örökség kezelői, ugyanis mire Springer regényei megjelentek, a klasszikus Sherlock-történetek megjelenése után eltelt elég idő ahhoz, hogy kikerülve az örökösök kezéből közkinccsé váljanak. Így Springer szabad kezet kapott, ahogy most, több mint tizenöt évvel az első Enola Holmes-történet megjelenése után szabad kezet kapott a Netflix is. Ezzel együtt azért a szolgáltató nem úszta meg per nélkül: ez év júniusában a Conan Doyle Estate beperelte a Netflixet, mondván, azzal, hogy a filmben Sherlock Holmes érzelmeket mutat, megsértették a karakterre vonatkozó szerzői jogokat, Sherlock ugyanis csak az 1923 és 1927 között megjelent történetekben viselkedett érzelmesen, azok a történetek pedig még nem minősülnek közkincsnek az amerikai törvények értelmében. Műbalhé? Az? Méltatlan és felesleges, minthogy semmiben nem sérti a Holmes-étoszt? Az. Az Enola Holmes ugyanis progresszívebbé, viccesebbé és gazdagabbá teszi Sherlock Holmes világát.

Fotó: Netflix

Akárhogy is, a történet ott indul, hogy Enola, aki épp tizenhat – a regénysorozat vonatkozó részében tizennégy – éves lett, egy napon nem találja otthon az édesanyját, aki addig Enola édesapjának korai halála, és két bátyja, Sherlock és Mycroft önállósodása miatt egyedül nevelte. Az is hamar egyértelművé válik, hogy anyja, a megátalkodottan szabad lélek nem csak rövid kiruccanásra ment, hanem huzamosabb időre távozott, ha nem egyenesen örökre, így Enola hazahívja két testvérét, arra számítva, hogy Sherlock, aki ekkor már híres detektív, majd hamar beleveti magát anyjuk megtalálásába. Igen ám, de még ha ez így is van, kiderül, hogy Enola addigi megszokott, édesanyja melletti izgalmas, tanulással töltött élete mindenképp véget ért, Mycroft ugyanis, akire a lányt bízták, eltökélte, hogy hölgyet, éspedig valami jó nevű férfi feleségének aló hölgyet farag a lányból, éspedig egy bentlakásos iskolában. Enolának ugyanakkor esze ágában sincs hölggyé fejlődni, a feleségi lét mint jövőkép pedig egyenesen kiborítja, ráadásul némi nyomozással rájön, hogy édesanyja búcsúajándéka rejtjeles üzenet, mely saját útjának megtalálására biztatja a lányt. Enola pedig úgy gondolja, saját útja leginkább anyjának megkeresése felé vezet, útnak is indul, ám már a küldetés kezdetén eltéríti céljától egy fiatal arisztokrata, akinek láthatólag az életére törnek, így a lány úgy érzi, muszáj, hogy édesanyja megkeresése előtt megoldja a márki rejtélyét is.

Fotó: Netflix

Mindez egy fordulatos, bohókás és végtelenül szórakoztató, bár a kelleténél egy leheletnyivel hosszabb történetben kerül a néző elé. Az Enola Holmesban az utolsó mellékszereplőig jól kitalált és pontosan eljátszott karakterek által vezetetett izgalmas eseményszálak gubancolódnak össze, helyén vannak a motivációk, az érzelmek, az intellektus – még finom korrajzot is kapunk a modern korba forduló Anglia dilemmáiról és feszültségeiről –, mindezt egy gusztusosan tálalt, kompakt csomagban. Millie Bobby Brown egészen kiváló a főszerepben, de hát ez nem lepett meg senkit, ez a kislány fantasztikusan tehetséges, és nemhogy nem marad el a film további szereplőitől – szinte kivétel nélkül nagy nevek: Helena Bonham Carter, Henry Cavill, Sam Claflin –, de gyakorlatilag egyszemélyes hadseregként viszi a hátán a filmet, a one-woman-show érzésre a kiszólások is ráerősítenek. A bohóckodás és a kislányság épp olyan hitelesen megy neki, mint a komolyság, a harc vagy az érzelmek finom rezdülései, remélem, nem rontja el Hollywood ezt a gyereket, kár lenne érte.

Fotó: Netflix

Jack Thorne forgatókönyve és az olyan fenséges tévés produkciókat, mint a Fleabag vagy a Megszállottak viadala jegyző Harry Bradbeer rendezése kedvezően adja Brown alá a lovat, közösen megalapozva egy kellően sokrétű és szeretetre méltó karaktert, akiben egyébként – ahogy a sztoriban is – egyértelműen benne van még néhány további film lehetősége. Ráadásul az a szerencsés helyzet áll elő, hogy a cselekmény nem esik a finoman adagolt, okos, a szó klasszikus jelentését használó feminista üzenet áldozatául. Igazából jobb is lenne nem kiemelnem ezt, olyan nagyon megtaposták ennek a szónak a jelentését, de ha valaki szerint káros azt üzenni egy kiskamasz lánynak, hogy legyen olvasott, okos, kreatív, igazságpárti, bátor és szabad, akkor tényleg nem tudom, milyen értékeket nevezhetünk univerzális értéknek. Ahonnan én nézem, Enola Holmes az egyik legjobb irodalmi és filmes példakép, akit egy kiskamasz lány választhat – az egész világ jobb hely lenne több ilyen pengeagyú, megvezethetetlen, vagány fiatal nőtől.

Az Enola Holmes a Netflixen nézhető, 123 percben, akár magyar szinkronnal is. Értékelés: 7/10

Kiemelt kép: Netflix

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.