Kultúra

Lemond az SZFE vezetése

Oktatói pozíciójukat megtartják.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: az egyetemi autonómia elvesztése miatt lemond posztjáról Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László – , valamint a szenátus tagjai is. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják, hallgatóikat nem hagyják cserben.

A vezetőség szomorúan határozott lépésre kényszerült. Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák – minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani

– mondta Upor László, aki a sajtótájékoztatón tételesen felsorolta, hányszor kezdeményezett az egyetem vezetése az utóbbi hónapokban érdemi szakmai párbeszédet a döntéshozókkal, ám kísérleteik mindig kudarcba fulladtak. A rektori kinevezésére tavaly december óta hiába váró Upor elmondta, véleményük szerint nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölé, „olyan testülettel, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan testülettel, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat, nem maradt választás.”

Novák Eszter azt is bejelentette, hogy az SZFE tanárai és hallgatói alkotmányjogi panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt

Utcabállal tüntetnek

Az egyetem hallgatóinak kezdeményezésére hétfő este szolidaritási utcabált is tartanak a Vas utcai épület előtt, az esemény 19:00 órakor kezdődik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve. Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Az erről szóló törvény nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban. Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában. Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!

– olvasható az esemény leírásában.

Az autonómia felszámolása

Az SZFE körül kialakult helyzetről számos alkalommal írtunk, az egyetem vezetői, jelenlegi és egykori hallgatói számos alkalommal és változatos formában tiltakoztak a feszített tempóban levezényelt alapítványi átalakítás ellen. Az aggodalmakat csak tovább fokozta, mikor kiderült, hogy kormány az intézmény iránti ellenszenvét nem titkoló Vidnyánszky Attilát jelöli ki a szeptembertől felálló új kuratórium elnökének. Ezt követően az SZFE több meghatározó tanára is lemondott, többek között Székely Gábor, aki bocsánatkérésre szólította fel Vidnyánszkyt „súlyos tévedéseiért”.

Hétvégén derült ki, hogy a Vidnyánszky vezette kuratórium felszámolja a SZFE autonómiájának minden lényeges elemét, vagyis az egyetem legfőbb döntéshozó szerve

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

A szenátus közleményben jelentette ki, hogy ezt a lépést elfogadhatatlannak tartja, mivel a kuratórium semmilyen szinten nem vette figyelembe az egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott dokumentumokat, és egyeztetésbe sem volt hajlandó bocsátkozni velük.

Kiemelt kép: Jászai Csaba / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik