Kultúra

Felszámolták az SZFE autonómiáját, Vidnyányszky azt csinálhat az egyetemmel, amit szeretne

Az SZFE szenátusa elfogadhatatlannak tartja a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat, amelyek – a korábbi ígéretekkel ellentétben – a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják

– így kezdődik az egyetem szenátusának közleménye, amely lényegében arról szól, hogy az SZFE kuratóriumi elnökének kézi vezérlésébe adják az intézményt.

Az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Minden jog a Színház és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumhoz kerül, azaz Vidnyányszkyék dönthetnek minden lényeges kérdésről.

A közlemény kitér arra is, hogy „a Kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az Egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, a fenntartó minisztérium kérésére már két héttel korábban elküldött alapdokumentumokat, és nem fogadta el az Egyetem meghívását az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre”.

Az SZFE átalakítása alapítványi struktúrába azzal járt, hogy az intézmény minisztérium által kijelölt kuratóriumának elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett, a grémiumban pedig rajta kívül Bacsa György (MOL stratégiai ügyvezető igazgató), Lajos Tamás (operatőr-producer), Rátóti Zoltán (színész-rendező) és Világi Oszkár (SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója) kapott helyet – közülük egy olyan sincs, akit az egyetem javasolt volna.

Az egyetem felügyelőbizottságába a Vidnyányszkyhoz hasonlóan szintén kormánypárti Nemcsák Károlyt ültették.

Az SZFE átalakítása ellen tehát hiába tiltakoztak a hallgatók, az egyetem oktatói, és sok színész is: a magyar felsőoktatási színészképzés egészét Vidnyányszky kezébe adták, aki Kaposváron is felel ezért a területért, nem mondott le ottani állásáról sem.

Blaskó Péter: Hiba volt nem egyeztetni Székely Gáborékkal az SZFE ügyéről
A színész korábban nem volt hajlandó Gyurcsánnyal kezet fogni, most viszont Bayer Zsolt és Demeter Szilárd is kiborították, Vidnyányszki pedig hibázott szerinte.

Vidnyánszky szerint szégyellheti magát a tiltakozó bagázs.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik