Kultúra

Lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni?

Augusztus 10-én kezdődött Császi Ádám (Viharsarok) Háromezer számozott darab című filmjének a forgatása, mely azt a kérdést feszegeti, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni. A sztori szerint egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. Mikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával. A film a társulat szürreális utazását meséli el, melyben lassan elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között.

A film főszereplői között van Farkas Franciska, Pápai Rómeó és Wieland Speck német színész, filmrendező is. mellettük feltűnik még Gerner Csaba, Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher és Horváth Kristóf.

A Háromezer számozott darab olyan fiatal romák sorsát mutatja be, akiknek az élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Kíméletlenül arra kényszeríti a nézőt, gondolja újra saját beidegződéseit a témával kapcsolatban. Én hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod

– nyilatkozta Császi Ádám a filmről, melynek forgatókönyvét ő és Lengyel Balázs (Kojot, Lajkó – Cigány az űrben) jegyzi. A film operatőre Balázs István Balázs (Casting, Pesti balhé), producere Bodzsár István, zeneszerzője Kalotás Csaba (Az állampolgár, Tiszta szívvel).

A Háromezer számozott darab 40 napig forog, a filmet a tervek szerint jövő tavasszal láthatja a közönség.

Kiemelt kép: Sivák Zsófia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik